България е сред страните с най-високи нива на замърсяване с

...
България е сред страните с най-високи нива на замърсяване с
Коментари Харесай

До 2030 г. въздухът в българските градове може да е най-мръсният в Европа, ако не се вземат мерки

България е измежду страните с най-високи равнища на замърсяване с фини прахови частици и най-високи равнища на преждевременни смъртни случаи, поради мръсния въздух. През 2010 година близо 12 хиляди души в България са изгубили живота си затова и за годината са изгубени над 2 млн. работни дни поради болести, свързани със замърсяването. Прогнозите демонстрират, че до 2030 година, в случай че не се подхващат ограничения, някои от най-замърсените градски центрове в Европа ще бъдат точно в България.

Това предизвести представителят на Световната банка за района Тони Томпсън по време на особено взаимно съвещание на комисиите по опазването на здравето и околната среда в Народното събрание през днешния ден, отдадено на ограниченията и трендовете в положение на атмосферния въздух в страната. Представители на министерствата на опазването на здравето и на околната среда и водите, на техните организации и на общините изложиха всички налични данни и проекти за възстановяване на качеството на въздуха, достигайки до извода, че с цел да проработят са нужни съществени дейности на всички равнища на властта и най-много на общинско.

През 2016 година отчет на Европейската организация по околна среда сподели, че замърсяването на въздуха е причина за преждевременната гибел на 467 хиляди души, най-вече от страните членки на Европейски Съюз, напомни още представителят на Световната банка. През 2014 година близо 85% от жителите на Европа са били изложени на рискови равнища на фини прахови частици над нормите на Световната здравна организация. " Франция, Англия, Германия, Испания и Италия получиха последни предизвестия от Европейската комисия този февруари поради систематичното превишаване на равнищата. Както се вижда от днешната среща, България е сериозна в желанието си да усъвършенства качеството на въздуха ", разяснява Тони Томпсън.

" Това е един извънредно сериозен проблем, в който би трябвало да бъдат включени напъните на процедура на всичките равнища на власт в страната, с цел да може да бъде решен. Не инцидентно е и приоритет на министерството, тъй като е директно обвързван със здравето на хората и тъй като е един от най-трудно решимите освен поради ограниченията, които би трябвало да се подхващат, само че и поради социално-икономическият резултат, който могат да имат ", разяснява министърът на околната среда Нено Димов.

По думите му главният отговорник в тази активност е локалната власт , по тази причина по новата ос до 2020 година на оперативна стратегия " Околна среда " са планувани 3 милиона лв. за общините , които желаят да обновят или изготвят стратегии за възстановяване на качеството на въздуха, както и още 115 млн. лв. за осъществяването на ограниченията по тези проекти.

Има устойчива наклонност на усъвършенстване, само че незадоволително

От 2011 до 2016 година се вижда устойчива наклонност от мониторинговите пунктове в страната към възстановяване на качеството на атмосферния въздух, разгласи още министърът на околната среда. " Това още не значи, че нормите, които сме си сложили в българското и от европейското законодателство са реализирани, само че наклонността е устойчива за дълъг интервал, което е добра вест ", разяснява той.

Димов напомни, че в страната има 38 станции , които мерят замърсяването на въздуха и като се изключат фините прахови частици, за другите индикатори единствено на две места - в Перник и в Гълъбово - има проблеми със серните оксиди, а всички останали индикатори са в нормите. " За ФПЧ, където е главният проблем, би трябвало да се каже, че 2016 година спрямо 2011 година в 31 от станциите се записва намалавяне на броя на превишенията на средноденонощните правила, в 33 е записано понижаване на средногодишните правила. Т.е. съвсем на всички места в страната имаме наклонност към възстановяване, само че за жалост, тя към момента не е в изискваните правила ", посочи Димов.

Общините регистрират два съществени източника на замърсяване - най-големият от тях е битовото отопление. Към момента статистиката демонстрира, че 57% от българите се отопляват на твърдо гориво , да вземем за пример въглища които са с високо наличие на сяра и пепел и това, което излиза от комините от тях е с високо наличие на прахуляк, уточни Димов. В 21 от 25-те града, в които има превишаване на ФПЧ, това е главната причина за мръсния въздух. Да се промени тази процедура обаче ще има съществени стопански резултати върху популацията, тъй като за по-екологично гориво ще са нужни и по-скъпи устройства за горене, уточни той.

Другият сериозен проблем е остарелият авто парк, само че той с течение на времето действително се възобновява и отвън четирите най-големи града в страната не е подобен фактор, уточни още министърът на околната среда. Предстоящи спомагателни разбори на казуса ще покажат дали фактически е по този начин.

Димов напомни и че през април Съдът на Европейския съюз осъди България за неспазване на нормите на фини прахови частици и за това, че не са направени проекти за качеството на въздуха за интервала от 2010 година до 2014 година " Към момента България е първата страна членка, наказана за това нарушаване, само че на опашката откъм гърба стоят още 15 страни, които са идни и това демонстрира, че съвсем две трети от страните в Европейски Съюз имат този проблем. Това е повода да го издигнем като приоритет в границите на европейското председателство и тематика на първата среща на високо равнище през февруари ", съобщи министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР