България е сред страните с най-нисък процент от хората, които

...
България е сред страните с най-нисък процент от хората, които
Коментари Харесай

Българите – сред най-слабо вярващите в ползата от членството в ЕС

България е измежду страните с най-нисък % от хората, които считат, че страната им е спечелила от участието си в Европейски Съюз. По този индикатор разделяме предпоследното място с Италия (57%). Най-нисък е индикаторът в Австрия – 55%.

Това демонстрира изследването за есента на 2023 година То бе публикувано от Европейския парламент, съгласно който резултатите показват продължаващата поддръжка на жителите за Европейски Съюз и по-голям интерес към идните европейски избори.

Основните аргументи за изгодата от участието в Европейски Съюз, посочени от българските респонденти, са новите опциите за работа, които Съюзът носи (49%), подобряването на съдействието сред страните членки (31%) и приносът на Европейски Съюз за поддържането на мира и укрепването на сигурността (25%).  Над 7 от 10 жители на страните членки имат вяра, че страната им е спечелила от участието си в Европейски Съюз. Този индикатор остава неизменен по отношение на същия интервал за предходната година.

Представата на европейците за Европейски Съюз остава постоянна. 45% от жителите имат позитивни настройки към Съюза, 38% имат неутрални настройки, а 16% - негативни. Положителните настройки на българските респонденти към Европейски Съюз (48%) се приближават до междинните за Европейски Съюз, неутралните са 32%, а негативните - 19%. Страната ни се подрежда в една група с Румъния (съответно 49%, 35% и 14%) и Словения (съответно 46%, 42% и 11%).

70% от жителите на Европейски Съюз смятат, че дейностите на Европейски Съюз оказват влияние върху всекидневието им. Това е надалеч от визията за раздалеченост от всекидневието на хората, означават от Европейския парламент. В България 61% от респондентите са показали същия отговор, което слага страната на едно от последните места дружно с Италия и Естония (по 62%), Чехия и Румъния (по 60%).

Над една трета от жителите на Европейски Съюз смятат битката против бедността и общественото изключване (36%) и публичното здраве (34%) като съществени тематики, които би трябвало да станат приоритет на Европейския парламент. Действията против климатичните промени, както и поддръжката за стопанската система и основаването на нови работни места имат по 29% поддръжка. След това иде значимостта на миграцията и убежището (18%). Основните цели на Екологичен потенциал съгласно българските респонденти би трябвало да бъдат битката с бедността и общественото изключване (44%), поддръжката за стопанската система и основаването на нови работни места (39%), публичното здраве (35%), както и тематиките за демокрацията и върховенството на закона и бъдещето на Европа (по 23%). Действията против климатичните промени са значими едвам за 11% от интервюираните, а миграцията и убежището - от 9%.

От изследването излиза наяве, че социално-икономическите компликации към момента засягат доста европейци. 73% от респондентите считат, че стандартът им на живот ще се утежни през идната година. Над една трета от европейците (37%) срещат компликации при заплащането на сметки от време на време или през по-голямата част от времето. Данните за България във връзка с стандарта на живот са близки до междинните за Европейски Съюз. Според 72% от респондентите стандартът им на живот ще се утежни през идната година. От друга страна, 59% от българите (повече от 20 процентни пункта над междинните европейски данни) декларират, че срещат компликации при заплащането на сметки.

С наближаването на европейските избори на 6-9 юни 2024 година множеството европейци (53%) желаят Европейският парламент да заема по-важна роля, като това е мнението в болшинството от 21 страни членки. Делът за България по този индикатор е 40%, като по този начин се нареждаме до Словакия (39%) и Австрия (38%).

Мнозинството от европейците (57%) имат интерес към идните избори за Европейски парламент. 68% от респондентите в Европейски Съюз декларират, че евентуално ще гласоподават, в случай че изборите се проведат след седмица. Същевременно данните за България сочат, че едвам 39% имат интерес към идните европейски избори, а малко над половината (51%) биха дали своят вот, в случай че вотът е след седмица.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР