България е сред държавите с най-малка задлъжнялост, но и с

...
България е сред държавите с най-малка задлъжнялост, но и с
Коментари Харесай

Без помощи бедността се увеличава

България е измежду страните с най-малка задлъжнялост, само че и с най-ниски приходи, споделя финансовият анализатор Огнян Дечев в изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Дечев, притеснително ли е това стремително изтегляне на дълг, което се случва в последните месеци?

- Спрямо другите страни нашият дълг е доста дребен % от Брутният вътрешен продукт - под 30% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който междинният за Европейски Съюз за 2020 година е 90,7% /по данни на НСИ/. Да, ние сме дребна страна с отворена стопанска система, не трябва да рискуваме, само че имаме опция за още доста дълг. Всички страни в Европа взеха и подкрепиха жителите си. Гърция е рекордьор и през цялата пандемия даваше бонуси на жителите си. Ние сме измежду дребното страни, които не подкрепиха жителите си съответно.

- Но по този метод не се ли помпа инфлацията, която в последна сметка обезценява парите?

- Инфлацията е международен проблем, у нас тя се внася извън. Да, задълженията помпат инфлацията. Но по-страшното е задълбочаването на неравенството. Без помощи нашата покупателна дарба спада още повече, мизерията се усилва. Затова е по-добре да се дават помощи. Да погледнем Румъния - с нарастването на заплатите, пенсиите, помощите и дълга си те ни изпревариха доста - над 30% е към този момент разликата сред техните и нашите приходи. В растежа на стопанската система също ни изпреварват. Има две стопански теории - да стягаш колана или да подпомагаш стопанската система. Мисля, че второто е по-добро и всичко го вършат.

Да погледнем към Голямата меланхолия в Съединени американски щати, която стартира през 1929 година и свършва с началото на Втората международна война, когато се натоварва военният комплекс. Тогава никой не подкрепя никого - банкрутират компании, хората са безработни, скитат по улиците, хвърлят се от небостъргачите. Появява се икономистът Джон Мейнард Кейнс, който споделя, че в такива моменти би трябвало да се намеси страната, с цел да избави хората и стопанската система. И това се прави. По време на рецесията през 2008 година Съединени американски щати избавиха огромните банки, застрахователи. Сега Съединени американски щати също оказват помощ - няколко пъти даваха на хората по 1000 $, по 800 $.

- Най-често споменаваният мотив против тегленето на дълг е, че парите ще се похарчат в този момент, а ще ги връщат децата ни...

- За 2020 година България /25%/ е в тройката на Европа с най-нисък дълг като % от Брутният вътрешен продукт след Естония /18.2%/ и Люксембург /24.9%/. И в същото време сме най-бедни, с най-ниски запати и пенсии, с най-слаба стопанска система. Има огромна връзка сред държавните задължения и приходите. Ясно е, че идващите генерации ще ги заплащат. Чаушеску да вземем за пример заплати румънския дълг, само че народът му тънеше в бедност и го смъкна. Другият образец е Дянков - последовател на постната пица. 8 години нямаше никакво покачване на пенсии и заплати. И ние се заковахме на последно място в Европа. Получи се това, че икономията е майка на мизерията. Беше неуместно да мизерстваме, само че да не се взимат задължения. Но би трябвало и да се привлекат непознати вложители, да се повдигне стопанската система, да се пращат налози, облагите да се усилят. А за това е нужна нулева корупция и добре работеща правосъдна система, за което също сме последни в Европейски Съюз. Заобиколиха ни ужасно доста вложения, отидоха в Сърбия, Турция, Румъния, само че не и в България. Причинитие са ясни.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР