България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия

...
България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия
Коментари Харесай

Тагарев: НАТО няма да допусне и сантиметър земя на своя страна членка да бъде дадена на агресор

България е измежду 18-те страни от НАТО, които извършват критерия за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев в Брюксел. Той е там за срещата на министрите на защитата на страни, членки в НАТО, и самичък означи, че на нея участват всички „ титуляри “.

„ България е измежду тях. Ние сме на 2% с планувания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от идващите години до 2032 година. В някои години повече “, съобщи Тагарев.

Министърът на защитата заяви, че към 2026 година е планувано да се отделят 2,4% от Брутният вътрешен продукт за защита.

„ За 2026 година, когато имаме по-сериозни заплащания по подписани към този момент контракти, тогава бюджетът е и по-висок. Значителна част от този бюджет е за вложение в нови качества, което се посреща сносно от нашите съдружници “, уточни Тагарев.

Той разяснява и думите на някогашния американски президент Доналд Тръмп, който в сряда предизвести, че „ че в случай че се върне в Белия дом, няма да пази членовете на НАТО, които не извършват задачите за разноски за защита “, дни откакто провокира паника в Европа, като загатна, че ще насърчи Русия да атакува такива страни:

„ Г-н Тръмп, знаете всички, че е в предизборна акция, тя беше и такава още от времето, когато беше президент, само че тя е изцяло разбираема. Всички страни са поели такова обвързване още на срещата на върха през 2014 година, т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е притеснителен, защото би трябвало всички дружно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското държавно управление “, безапелационен е военният министър.

„ В НАТО задължението е безапелационен и тази заран няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия на НАТО, няма да бъде позволено да бъде даден на някой различен, на страна агресор примерно “, добави Тагарев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР