България е слязла с 4 места в Индекса за човешко

...
България е слязла с 4 места в Индекса за човешко
Коментари Харесай

България изпадна от групата на най-високоразвитите държави

България е слязла с 4 места в Индекса за човешко развиване на Организация на обединените нации и към този момент е отвън групата на най-високоразвитите страни в света. Потъвайки до 68-а позиция, към 2021 година страната ни към този момент е в една категория с страни като Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония (в Европа) и Иран, Китай, Куба, Либия и Палестина (по света).

Страни като Сърбия, Андора, Уругвай, Грузия и Беларус са по-напред от България и се намират измежду най-високоразвитите в света. Изпадайки от групата, ние попадаме в идната – тази на високоразвитите. В показателя има още две – на приблизително и слаборазвитите.

За България в показателя се показва, че междинната дълготрайност на живот е приблизително 71.8 години, а междинният годишен приход – малко над 23 хиляди $. Впечатление прави, че хората тук прекарват 13.9 години в просветителната система, което е с няколко години по-малко спрямо множеството от първата група.

За съпоставяне, в Швейцария (номер едно в индекса) междинната дълготрайност на живот е 84 години, приходът – съвсем 70 хиляди $, а годините, прекарани в просветителната система – 16.5.

В другите страни от първа група времето в образование постоянно е повече. В Исландия, Финландия, Швеция и Белгия е над 19 години, в Гърция и Нова Зеландия даже надвишава 20.

Като цяло Програмата за развиване на Организация на обединените нации регистрира, че изискванията на живот в 90% от страните по света са се влошили през 2021 година В световен мащаб показателят се намалява две следващи години, заличавайки подема от предходните пет.

Ръководителят на програмата Ахим Щайнер отбелязва, че даже в разгара на последната световна криза, избухнала през 2007 година, показателят е намалял единствено в към една от 10 страни.

Комбинираните резултати от изменението на климата, войната в Украйна и пандемията от COVID-19 сътвориха „ комплекс на неустановеност “, оказващ напън върху световния витален стандарт, се споделя в отчета.

Ние живеем в доста тежки времена, без значение дали става въпрос за свят под вода, свят без вода, свят в пламъци или свят в разгара на пандемията “, сподели Щайнер.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР