България е с най-високата смъртност сред държавите в ЕС, а

...
България е с най-високата смъртност сред държавите в ЕС, а
Коментари Харесай

Политико: България плаща цената за неработещото здравеопазване

България е с най-високата смъртност измежду страните в Европейски Съюз, а държавното управление взе прекомерно късно и прекомерно малко ограничения против ковид, разяснява авторитетното издание " Политико ". Ето някои акценти.

България заплаща цената за неработещата здравна система, която бе обезкръвена от дългогодишния отлив на медицински експерти към чужбина, а в този момент е изправена на ръба на своите благоприятни условия, написа авторитетното сп. „ Политико ".

Изданието оповестява, че по данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) България сега е с най-високия % на смъртност в Европейски Съюз – 25,4 на 100 000 поданици в границите на 14 дни, а през последната седмица на ноември са били регистрирани над 20 000 нови инфекции с ковид.

Всъщност смъртността за 14-дневен интервал в България е даже най-високата в смета. По този индикатор България изпревари с съвсем 12% Словения, която е на второ място в антикласацията.

В публикацията на " Политико " е представен Петър Марков, епидемиолог и учител в London School of Hygiene and Tropical Medicine, който споделя, че високата смъртност е знак за претовареността на здравната система и демонстрира до каква степен качествени са грижите за пациентите в тежко положение и дали има добра отбрана на рисковите групи.

Прекалено малко ограничения, прекомерно закъснели

Чуждото изданието цитира отзиви на специалисти, съгласно които, държавното управление е чакало прекомерно дълго с въвеждането на по-строги ограничаващи ограничения, без значение от бързо възходящия брой на новите инфекции.

По-строги ограничения трябваше да бъдат взети от дълго време, споделя Петър Марков. " С оглед на високата смъртност в България те трябваше да бъдат въведени още преди няколко седмици ", разяснява специалистът.

„ Борисов се опасяваше да вкара по-строги ограничения, с цел да не утежни възможностите си за победа на изборите през идната пролет “, споделя политоложката Ружа Смилова. А " Политико " изрича неразбиране от обстоятелството, че и в този момент са позволени събирания на хора до 15 души, че остават отворени театрите и някои дребни магазини, въпреки и да не продават артикули от първа нужда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР