България е поставена под мониторинг по "Зелена карта" на автомобилните

...
България е поставена под мониторинг по "Зелена карта" на автомобилните
Коментари Харесай

Надянаха ни мониторинг по Зелена карта

България е сложена под мониторинг по "Зелена карта " на автомобилните застраховки от тази седмица поради утежняването на ликвидността и платежоспособността на бранша.

Мониторингът е натрапен на 1 декември с писмо от Съвета на Бюрата, подписано от генералния му секретар Грит Флоре. То обаче е изпратено на 7 декември, а е получено в България на 10 декември.

Санкцията е наложена от Съвета на бюрата "Зелена карта ", защото структури от страната не заплащат вреди от произшествия с български коли в чужбина. На този стадий страната остава в гаранционната скица и казусът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница.

Националното бюро "Зелена карта " би трябвало да внесе гаранция от 20 млн. евро до 31 март 2019 година.

Ситуацията на застрахователния ни пазар крие висок риск за отрицателни резултати - възможни банкрути - в кратковременен и средносрочен интервал. Националното ни бюро е длъжно да внесе гаранция във допустимо най-кратки периоди, само че не по-късно от 31 март 2019-а. Както и да подписа презастрахователен контракт. Стойността на гаранцията се прави оценка на към 20 млн. евро. Всичко това ще докара до по-високи вноски от страна на застрахователите, което пък на собствен ред ще рефлектира в ново повишение на цената на наложителната застраховка "Гражданска отговорност ".

Освен това Националното ни бюро би трябвало да дава месечен доклад за напредъка по основаването на посочените нагоре финансови гаранции, както и да продължи да дава месечните финансови доклади на Комитета за наблюдаване и всяка друга информация, която Комитетът може да изисква в това време, се показва в писмото на Грит Флоре до българските му сътрудници.

Грит Флоре написа, че решението за налагане на мониторинг на България е взето в полза на запазване на системата "Зелена карта " и на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Оставаме на ваше разположение за вероятно съдействие, което може да ви бъде належащо при осъществяване на решението, приключва Грит Флоре.

До мораториума се стигна, откакто няколко застрахователи отхвърлиха да заплащат част от претенциите, предявени по системата "Зелена карта " поради застрахователни измами на територията най-вече на Румъния и Италия. В множеството случаи става дума за румънски жители, които закупуват коли на остаряло от България на името на малоимотни и необразовани българи и си вадят застрахователните полици също на тяхно име. Проблемът със застрахователните измами в Румъния бе издигнат и от премиера Бойко Борисов по време на парламентарния спор във връзка с банкрута на кипърския осигурител "Олимпик ". Тогава Борисов съобщи, че имал данни, че 42% от злополуките в Румъния били с коли с български регистрационни табели. Беше разпоредено на полицейските аташета да ревизират обстановката.

По калкулации на някогашния заместникс-председател на КФН Борислав Богоев по тази скица всяка година от България изтичат над 100 млн. евро при общо към 700-800 млн. лева премиен доход по "Гражданска отговорност ".

Каре

Сертификатът

Сертификат "Зелена карта " е интернационален документ за застраховка, издаван от името на Национално бюро в сходство с Препоръка № 5, призната на 25 януари 1949 година от Подкомитета на Комитета по сухопътен превоз на Икономическата комисия на Организацията на обединените народи за Европа.

Сертификатът "Зелена карта " е приет от управляващите на всички страни, членуващи в системата "Зелена карта " като документ, който удостоверява, че носителят му има годна застраховка "Гражданска отговорност ", покриваща минималните наложителни предели на отговорност към трети лица, изисквани от закона в посетената страна.

Сертификатът "Зелена карта " покрива отговорността на лидера на моторното транспортно средство в трета страна, ако той аргументи отговорно имуществени и/или неимуществени вреди на трети лица.


Сертификат "Зелена карта " се издава дружно с полицата по застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите " без спомагателна награда или друго заплащане от ползвателя на застрахователни услуги. Документът важи за всички страни членки на Европейския съюз плюс Швейцария.

Сертификат "Зелена карта " е наложителен при пътешестване в страните от системата, които са отвън ЕИП: Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна, Черна Гора, Азербайджан. Косово не е член на системата "Зелена карта ". Водачите на МПС с българска регистрация, преминаващи през тази територия, би трябвало да се снабдят на влизане на граничния пункт със застраховка "Гражданска отговорност ", годна за Косово.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР