България е подписала декларацията на холандското правителство за авиацията, но

...
България е подписала декларацията на холандското правителство за авиацията, но
Коментари Харесай

Горанов: Рано е да се каже ще поскъпнат ли самолетните билети заради "зелен данък"

България е подписала декларацията на холандското държавно управление за авиацията, само че още е рано да се каже дали това ще докара до повишаването на самолетните билети. Това разгласи пред публицисти в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов, представен от организация " Фокус " откакто нощес евродепутатът Радан Кънев популяризира информация по тематиката от " Facebook " профила си.

Там той написа, че България е една от деветте страни в Европейския съюз, която е поискала данъчно облагане на самолетните полети и че сходни дейности " съвсем несъмнено биха оскъпили билетите за сходен вид пътешестване ". Цялата му позиция четете тук.

" Твърде рано е да кажем дали декларацията на холандското държавно управление за авиацията ще се отрази на цената на самолетните билети ", разгласи през днешния ден Горанов и уточни, че такова изказване е прекомерно спекулативно.

" България се причисли към една декларация, инициирана от холандското държавно управление, в която се установи, че авиацията като бизнес в Европа и в международен мащаб генерира голям размер от въглеродните излъчвания. Самата декларация насочва зов към Европейската комисия да изготви разбор и да предложи на Народното събрание и на съвета допустимо решение в посока ограничение или облагане на активността на авиационните оператори по отношение на излъчванията, които този бизнес генерира ", изясни финансовият министър.

Допълни, че е прекомерно рано за оценки, още повече, че не е известно дали комисията ще предложи такова решение, тъй като декларацията е заявление от 8 страни.

" Оттам нататък този план на документ, в случай че се приготви от комисията, ще мине естествения си законодателен път сред Европейския съвет или Европейския парламент и би могло да стане законодателно решение единствено в случай че страните членки се обединят към него ", съобщи още Горанов.

Министърът на финансите разясни, че решението за сключване на декларацията от страна на България е взето на равнище разискване в Министерски съвет.

За самодейността се схванал преди няколко дни от изявления в задграничната преса. Публикация уточни, че девет европейски министри на финансите, измежду които и българският Владислав Горанов, упорстват в взаимно писмо Европейската комисия да призове бъдещия си ръководител Урсула фон дер Лайен да сложи началото на диспути за облагане на авиацията със " зелени " такси. Повече за това четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР