България е планирала до края на септември да навакса с

...
България е планирала до края на септември да навакса с
Коментари Харесай

Вторият транш от ЕС по плана за възстановяване – до края на годината

България е възнамерявала до края на септември да навакса с всички закъснели законопроекти и промени и да изиска второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. И в случай че всичко е наред, парите би трябвало да дойдат до края на годината.

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел министър председателят Николай Денков. Той дойде на първото си посещаване в чужбина след встъпването си в служба.

Денков се срещна през днешния ден с ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Щарл Мишел.

„ Наистина най-важното е по какъв начин ще наваксаме. Притеснително бе, че през последните месеци няма прогрес по въпроса, тъй като нямаше ясна концепция по какъв начин можем да създадем прехода, тъй че да осъществим условията на Европейска комисия, да успокоим хората, че има грижа за тях, и в това време стопански тези райони не да изгубят, а да се развият въз основата на новите технологии. През последните две седмици имахме интензивни диалози с министрите на енергетиката, финансите, околната среда и водите. Вече имаме концепцията по какъв начин да се подходи “, сподели министър председателят.

Той споделил концепцията с Урсула фон дер Лайен.

В момента държавното управление приготвя къса версия на разбор, който демонстрира по какъв начин би могла да се реализира трансформацията на районите. И тази идея ще бъде разисквана на техническо равнище първо с Европейска комисия. След това в границите на няколко месеца Българиоя би трябвало да изпрати формалния документ, с който по едно и също време показва териториалните проекти, с които закъснява, измененията в проекта за възобновяване и развиване и частта за REPowerEU, която е обвързвана с тази промяна.

Третият транш също е обвързван със съществени промени. В момента, в който сме подготвени с тези във втория транш, ще задвижим и за третия, увери Денков. По думите му е значимо е този развой да върви като на конвейер.

Друга тематика на диалозите му е било влизането на България в еврозоната. 

„ Трябва да обсъдим с изключение на техническата подготовка, която не е приключила, няколко законопроекта, които също би трябвало да се одобряват и са показани в Народното събрание. Има по-нестандартни хрумвания, които да оказват помощ на хората да схванат, че няма да има разтърсвания за страна, която е във валутен ръб от 25 години. Всъщност при нас е доста по-лесно спрямо други страни да преминем от лев към евро “, уточни министър-председателят.

Той даде образец с това, че разполага с няколко банкови карти – част от тях в левове, друга в евро:

„ Мога да платя с всяка от тези карти. Разликата е, че когато платя в България в евро, ще ми вземат такса. Виждате, че в действителност ние използваме еврото. Знаете, че през днешния ден цените на жилищата са единствено в евро, а преди бяха в долари. Няма нищо ужасно, стига да подготвим и хората, и стопанската система за това, което ще се случи. “

Колкото до претенции от „ Възраждане “ референдум, при раговорите е станало ясно, че той е вътрешен въпрос на България и единствено страната ни би трябвало да го взема решение. Самият Денков напомни, че не е правист, и по тази причина не се наема да разяснява дали референдумът законен. В Народното събрание има адвокати, които ще прегледат по какъв начин е дефиниран въпросът.

Денков чака отчетът за върховенството на закона в страните членки, който ще бъде огласен след седмица, да бъде почтен и правилен в частта за страната ни.

„ Където има недостатъци, те да са ясно дефинирани, тъй че в случай че някой има искания към България, да е ясно какви са те. Отново на срещите през днешния ден стана дума, че би трябвало да водим двустранни диалози. Още на следващия ден ще имам среща и с нидерландския министър председател Марк Рюте, и с австрийския канцлер Карл Нехамер, с цел да обсъдим какви са съответните въпроси, които съгласно тях стоят. Предварителните диалози, които имах с тях, демонстрират, че те ще чакат отчета, ще видят какво има в него “, съобщи Николай Денков.

Утре и вдругиден той ще взе участие в Европейския съвет в Брюксел - срещата на върха на Европейски Съюз.

По въпросите за битката с миграцията, който също е проблем за Нидерландия и Австрия, Денков напомни, че България е инициирала взаимно с Европейска комисия две нови начинания. При това в едната от тях взе участие Австрия. Инициативите би трябвало да оказват помощ за подтискане на миграцията по балканския маршрут.

Въжно е също да се продължи съдействието в тази сфера в Турция. Българското държавно управление възнамерява в най-скоро време среща с турския президент Реджеп Ердоган, с цел да могат двете страни да работят дружно в тази посока.

Денков не пожела да заяви преди Европейската комисия кой ще бъде българският претендент за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Но е чул от Урсула фан дер Лайен ясното обръщение, че и двамата претенденти – Илиана Иванова и Даниел Лорер, сс а с извънредно високи качества. Решщението обаче ще бъде взето от Брюксел.

Клуб Z попита Денков дали може да се чака скорошщно присъединение на България към плана за съвсемсти поръчки на муниции за Украйна под егидата на Европейската организация по защита (ЕАО).

„ Вече стартира процедурата за присъединение, с която заявяваме предпочитание. Министър Тагарев стартира полемиките. Изпуснали сме началото на този развой. Но се надявам бързо да успеем да наваксаме. Защото това е значимо за отбранителната промишленост “, отговори министър председателят.

Трябва да се изпратят документи, има процедура и от другата страна. Денков не пожела да се ангажира с съответен период.

Утре Николай Денков ще бъде признат и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР