България е необятна, пъстроцветна и уникална със своята история, природа,

...
България е необятна, пъстроцветна и уникална със своята история, природа,
Коментари Харесай

Вила Армира край Ивайловград – мистериозната антична вила от римско време

България е необятна, пъстроцветна и неповторима със своята история, природа, просвета, обичаи и традиции. В нея има толкоз мистериозни места, като за част от тях се знае доста малко или съвсем нищо.

Районът на Ивайловград е може би не толкоз посещаван, колкото други в България и не знаем толкоз доста за мястото и какви секрети и хубости крие то.

Това, което се спотайва там, е нещо в действителност неповторимо и може би само по рода си, най-малко на нашата територия – така наречен вила Армира. Тя е един от най-интересните монументи от епохата на Римската империя и от 2014 година е включена в 100-те национални туристически обекта на България. Освен това е оповестена за народен монумент на културата.

Откриване

Прекрасната по своята архитектура вила Армира е открита през 1964 година по времето на градеж на язовир. По време на разкопките се разкрива хубав римски комплекс, който е кръстен на близко преминаващата река Армира, която е приток на река Арда.

История и архитектура

Античната вила Армира съставлява величествен комплекс, към който е имало и голям брой икономически здания.

Съдейки по това, което се е запазило до наши дни, може да се каже, че жилищната постройка е била в действителност доста впечатляваща. Тя е имала огромен вътрешен двор, който е бил ограден от красива колонада, а в средата му се е намирал имплувиумът (вид басейн). Около него са били ситуирани другите пространства на самата вила като столова, кухня, спалня, дневна, баня и други.

Басейнът несъмнено е повече от впечатляващ и то с няколко неща:
първо, той е много бездънен като за домакински басейн, нормално са доста по-плитки;второ, самите статуи, които са ситуирани към него, са направени с извънредно огромно внимание към всеки подробност и това е видно и до наши дни;трето, коридорите, които обикалят самия басейн, са доста богато декорирани с красиви и много забавни мозайки.
Както се следи в доста римски постройки, по този начин и тук, отоплението на постройката е ставало посредством така наречен хипокауст, който по своята същина съставлява подподово отопление – къщата е повдигната на няколко колони, сред които минава парещ въздух от няколкото построени под постройката огнища.

Определено най-запазените артефакти във вила Армира са неповторимите мозайки, които имат разнообразни и доста забавни геометрични претекстове. Може да се каже, че тъкмо мозайките са визитната картичка на комплекса. Безспорно всички са в действителност доста красиви, само че се виждат две изображения, които са, по този начин да се каже, перлите в короната на мозайките във вилата.

Това са изображението на Горгона Медуза, която, както гласи гръцката митология, е била обезглавена от Персей, и второто е признакът свастика, който с изключение на, че е станал знак на нацистите, в миналото, преди повече от 7000 години, се е смятал за античен знак на шанса. Той, несъмнено, има и доста други смисли и тълкувания.

Забелязва се, че вилата има цветни мазилки и доста забавни орнаменти, което я прави най-пищната от всички сходни постройки на територията на тогавашна римска Тракия. Интериорът на вила Армира несъмнено е бил доста впечатляващ, въпреки и през днешния ден да не е непокътнато доста от него.

Предполага се, че вилата е била населявана до към средата на IV век, като се счита, че нейното разрушение е обвързвано с огромните разрушения в региона на Адрианопол през 378 година

Фамилният некропол покрай село Свирачи

Съвсем покрай античната римска вила Армира се намира различен доста любопитен, даже тайнствен обект – една антична могила, която е насипана върху каменна основа.

Тя буди не по-малък интерес от този към самата вила Армира. Основата на тази могила е направена от ломен камък и хоросан. Най-вероятно тази могила се е употребила като фамилен некропол от притежателите точно на вила Армира.

Самата надгробна могила има височина от цели 16 метра и археолозите настояват, че няма аналог на територията на България. Тя към момента крие част от своите секрети и не е изцяло обяснен нейният генезис, само че несъмнено си заслужава да се посети. Могилата впечатлява посетителите си с своите размери и забавни способи на градеж.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР