България е най-добрата страна в Европа що се отнася до

...
България е най-добрата страна в Европа що се отнася до
Коментари Харесай

България на първо място в Европа по права на работещите жени

България е най-хубавата страна в Европа що се отнася до правата на работещите дами. Това демонстрира британската маркетингова компания Reboot.

Страната ни е сложена преди всичко измежду 27 други европейски страни, като системата за оценка дава на страната ни 236 точки от общо 300.

Много огромна тежест в тази оценка има дългото майчинство, което се подсигурява от страната у нас. „ Тази страна разрешава майките да вземат платено майчинство от 58 седмици (410 дни), което е най-дългото в света, като през този интервал се заплаща 90% от заплатата, получавана преди този момент. Именно поради това даваме 100 от 100 точки на България по тази част от оценъчния логаритъм “, написа в разбора.

България също по този начин е класирана на трето място в рейтинга за дамите на управителни позиции, за което получава 90 от 100 точки в този сегмент. Според разбора 22% отработещите дами у нас са на управителни позиции, което е 4-тия най-голям дял по отношение на всички страни в проучването.

Що се отнася до икономическите благоприятни условия на дамите у нас, страната ни е по средата на рейтинга в тази категория с 47 от 100 точки. Основната причина за това е оценката от 0,72 в световния показател за разлики в заплащането във връзка с половете (Gender Gap Index 2020).

След нас в класацията се подреждат Хърватия с 210 дни платено майчинство, Естония, Норвегия, Словакия  и Нидерландия.

От прилежащите ни страни, включени в проучването Румъния е на 7-мо място с 197 точки, Гърция е на 16-та позиция с 130 точки, а Турция на последно 27 място единствено с 40 точки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР