България е на последно място сред страните-членки на Европейския съюз

...
България е на последно място сред страните-членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Медийната ни грамотност - отчайваща!

България е на последно място измежду страните-членки на Европейския съюз по медийна просветеност, сочат данните от класацията на Индекса на медийната просветеност за 2022 година.

Тя се изготвя в границите на Инициативата за европейски политики на Институт " Отворено общество - София " и прави оценка капацитета за резистентност против подправени вести в 41 европейски страни. България заема 33-то място.

Авторът на отчета Марин Лесенски разяснява за Българското национално радио позицията на страната ни в класацията:

" Проблемът с България е, че в действителност тя се показва зле по всички знаци, с които ние измерваме показателя. Това включва качество на образованието, независимост на медиите и доверие сред хората ".

Марин Лесенски сподели още, че терзание буди събитието, че обществата, които са най-уязвими към въздействието на подправените вести, в това време са и минимум загрижени:

  " Специално за България има минимум терзание от това, че въздействат по някакъв метод на обществото, т.е. няма осъзнаване, че това е нещо нездравословно и може да навреди на обществото като цяло ".

На първо място в класацията е Финландия, следвана от Норвегия и Дания. Тези страни имат най-голям капацитет да отстоят на отрицателното влияние на подправените вести и дезинформацията. Последното 41-во място, се заема от Грузия, предшествана от Северна Македония на 40-то място.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР