България е на полуфинал на Световната купа по хандбал за

...
България е на полуфинал на Световната купа по хандбал за
Коментари Харесай

България е на полуфинал на Световната купа във Варна след бойка победа над Нигерия

България е на полуфинал на Световната купа по хандбал за мъже във Варна след сложна победа над Нигерия с 23:19 (13:11) в най-оспорвания мач от началото на шампионата. 

Българите поведоха с 4:1 след 3 гола на капитана Светлин Димитров и един на Кристиан Василев, само че след доста мощни изяви на вратаря Оладунджое Бабатунде Нигерия понижи до 4:5. Нашите още веднъж дръпнаха с три при 10:7, само че нигерийците незабавно върнаха два гола. В последна сметка първата част завърши при 13:11, само че и с двама българи с двуминутни санкции – Петко Петков и Михаел Иванов.

Разликата през цялата втора част вървеше сред 1 и 3 гола в наша изгода. Резервният ни вратар Стефан Димитров, избави дузпа на звездата на Нигерия Фарук Юсуф, като влезе особено, с цел да пази 7-метровия углавен удар. За пръв път разликата в мача доближи 4 гола преднина за България при 22:18 след попадение на Джошкун Якубов. А летящ гол на Михаел Иванов фиксира крайното 23:19. 

За състезател на мача беше определен отличният ни вратар Николай Петров, който направи 13 спасявания. Най-резултатен за българите беше Михаел Иванов със 7 гола. 5 добави Светлин Димитров, 4 Владислав Йоргов, 3 Джошкун Якубов, 2 Кристиан Василев, а по 1 Йордан Попов и Божидар Симеонов. 

В събота от 18.15 часа срещаме на полуфинал извънредно атлетичния тим на Куба, който завоюва група С.

„ Напрежението беше пъклен огромно. Знаехме защо играем, стана зрелищен мач и постигнахме заслужена победа. Можеше да го решим и по-рано, само че ни би трябвало още опит, малко самочувствие. Всички бяха уплашени, признавам си – даже и аз. За мен колективът е най-съществен. При нас няма звезди. Видяхте, че и тези, които влязоха по време на мача способстваха доста за триумфа. Абсолютно всички! Сега имаме два дни отмора и мисля, че против Куба ще бъдем по-спокойни “, съобщи след срещата старши треньорът Илиян Василев. 

„ Този мач беше извънредно прочувствен и доста значим за нас, тъй като трябваше да вземем първото място в групата. Благодарен съм на момчетата, на треньорите и на цялата аудитория в залата. Благодаря от сърце. Помогнаха ми за всяко едно избавяне. Допуснахме доста неточности, само че значим е крайният резултат. Искам да поздравя и сътрудника от Нигерия. Представи се супер, само че нямаше поддръжката на съотборниците си. Срещу Куба даваме максимума и излизаме да ги победим “, сподели играчът на мача Николай Петров. 

„ Благодаря доста на нашата аудитория. Започнахме нерешително, преждевременно, може би поради огромното ни предпочитание. Бяхме сигурни, че в случай че покажем по-голямо предпочитание от тима на Нигерия ще вземем мача. Допуснахме доста неточности, само че се веселя, че се събрахме, показахме българския дух и взехме срещата, което беше най-важното. Може би ни затрудниха най-вече в отбрана поради размера им. Но проблемите ни пристигнаха повече от нашите прибързани неточности. Победихме ги със скоростта, която пък провокира и част от грешките. Мисля, че ги надлъгахме. Може би бяхме по-бързи, по-креативни в завършващия пас и във финалната завършваща фаза “, съобщи отбелязалият 4 гола Владислав Йоргов. 

В останалите мачове от деня Индия победи Андора с 26:23 (14:10), Австралия надделя Молдова с 25:22 (13:9), а Куба разруши Гватемала с 27:17 (15:5). Делегат на първата и третата среща беше българинът Михаил Башев. 

Регламентът на Световната купа планува състезателите в тимовете да бъдат на възраст сред 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години. Всички мачове от шампионата се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а множеството срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX. Входът е свободен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР