България е на пето място в Европа по затлъстяване на

...
България е на пето място в Европа по затлъстяване на
Коментари Харесай

Какво ядат децата ни? В Пловдив затлъстяват с дюнер, баници и пици

България е на пето място в Европа по затлъстяване на децата от изследвани общо 32 страни. Това сочат тревожните данни на Световната здравна организация, показани от Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести. Броят на децата с наднормено тегло по света се е нараснал до 124 милиона души през 2016 година Това е повече от 10 пъти спрямо 11 милиона регистрирани случая през 1975 година Основните аргументи са нездравословно хранене и обездвижване, оповестява " Марица ".

Дюнери с мазно месо и бял сос, пици, баници, тостери, чипсове, солети. Това съставлява закуската на множеството пловдивски възпитаници. Около всички учебни заведения в града са отворени всевъзможен вид обекти за бързо хранене, като нито един от тях не е за здравословна храна.

Голямото междучасие на улица “Иван Вазов” наподобява като филм на ужасите за всеки родител, който желае детето му да се храни здравословно. Десетки възпитаници от СУ “Св. Патриарх Евтимий” и НУ за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “ се втурват да се редят за закуски. Едни си поръчват дюнер, хотдог и тостери, които се вършат тъкмо против школата, други излизат с големи чипсове в ръка от магазинчето, трети са радват на сладкишите си. Точно до двора има будка за гевреци.

Гергана, която е на 11 години, държи кофичка плодово кисело мляко в ръка и споделя, че към този момент от месец не яде нездравословна храна. В началото й е било мъчно, в този момент се чуди по какъв начин е могла да си взима дюнер всеки ден. Подкрепя я нейна съученичка, но друга тяхна другарка се намесва, с цел да изясни по какъв начин няма по-хубаво от два огромни сладкиша в огромното междучасие. Около тях съучениците им гълтам колкото се може по-бързо части пица, с цел да им стигне времето. Надолу по-улицата има фреш бар. Пред него чакат едвам 5 индивида. Гергана и приятелките й описват, че няма от кое място да си купят друга здравословна храна, с изключение на киселото мляко от дребното магазинче. В учебно заведение храната не им харесвала.

До СОУ “Св. Климент Охридски” също се продават тостери. На отсрещната страна на бул. “Васил Априлов” продават фрешове, а тъкмо до тях - кафе, алкохол и цигари. През няколко здания има павилион за закуски, до който също се оферират тютюневи произведения. Изборът за здравословно хранене и тук е редуциран съвсем до нула.

Съвсем друга е обстановката с храната на най-малките възпитаници в ОУ “Душо Хаджидеков”. Майка на първокласник споделя, че е доста удовлетворена от това, което се предлага на учениците.

“В учебното заведение им раздават пресни първокачествени плодове. Работят с тествана компания за млечни артикули. Когато на децата се поставя парче кашкавал, то идва вакуумирано. Млеката също са самостоятелни дози и са качествени. В стола пък готвят по специфичен рецептурник, съгласуван с условията за здравословно хранене.

Много родители, които не са удовлетворени от столовото хранене в други учебни заведения и не желаят децата им да си купуват чипс и дюнер, им подготвят обяд от у дома. Продават се специфични кутии с разделения, където може да се побере едно потребно обедно меню. Така храната е и качествена, и в задоволително количество. Остава неудобството за децата, чиито съученици си хапват пици пред тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР