България е на осмо място в Европейския съюз по ръст

...
България е на осмо място в Европейския съюз по ръст
Коментари Харесай

Най-скъпите жилища в Европа. Къде сме ние?

България е на осмо място в Европейския съюз по растеж на цените на жилищата през първото тримесечие на 2021 година както на годишна, по този начин и на тримесечна основа, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат.

Между януари и март жилищните цени у нас са нарастнали със 7,5%, което е над междинното ниво в Европейски Съюз през интервала от 6,1%. Лидер по годишен растеж на цените на жилищата в съюза е Люксембург със 17%, следван от Дания с 15,3%, Литва с 12%, Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%.

По-голям годишен скок на цените на жилищата от България регистрират също Германия и Австрия – надлежно 9,4% и 8,3%. Кипър е единствената страна - членка на Европейски Съюз, която записва спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие от 5,8%, отбелязва Монитор.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 година цените на жилищата у нас са нарастнали с 3,2%, което е съвсем два пъти по-бърз ритъм в съпоставяне със междинното ниво в Европейски Съюз.

Тенденцията цените на жилищата да нарастват по-бързо от тези на наемите е годна и на европейско равнище.

Между 2010 година и първото тримесечие на 2021 година жилищните цени в Европейски Съюз са скочили с 30,9%, а наемите са се нараснали с 15,3%. 17 страни - членки на съюза, регистрират по-бързо повишаване на цените на жилищата по отношение на наемите сред 2010 година и първото тримесечие на тази година.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР