България е изумителна туристическа дестинация, с невероятна природа и възможности

...
България е изумителна туристическа дестинация, с невероятна природа и възможности
Коментари Харесай

Туристически форум в “Hyatt Regency” Правец: Българският туризъм се възстановява успешно

България е изумителна туристическа дестинация, с невероятна природа и благоприятни условия за развиване на своите заложби. Това бе изтъкнато на форума под надпис “Говори с водача. Предизвикателства и благоприятни условия в туристическия бранш в България ”. Той се организира измежду изумителните гледки на живописния град Правец в новооткрития хотел “Hyatt Regency ”. Главните участници в събитието бяха Джулия Симпсън, президент и основен изпълнителен шеф на Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC); Такуя Аояма – вицепрезидент „ Развитие ” в Hyatt International за Централна и Източна Европа, Балканите и страните от някогашния СССР; Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма; Николина Ангелкова, министър на туризма (2014 – 2020 г.) и Лъчезар Тодоров, изпълнителен шеф на Тера Уей Инвестмънт Груп.

Събитието откри Николина Ангелкова. Тя посочи значимостта на финансовата прелест на страната, вложенията в туризма и поддръжката от Европейски Съюз. която, по думите й, се усилва. Лъчезар Тодоров адмирира напъните в държавната политика във връзка с частния туристически бранш, доста значим съгласно него за представянето на страната в тази област.

“Политическата тактика е доста значима ”, сподели Тодоров. “Миналият туристически сезон беше извънредно сложен и страната би трябвало да поеме отговорност за това ”, добави той.

Важно място той отреди на нововъведенията.

“Светът се трансформира и би трябвало да реагираме на това. Устойчивост, високоенергийни планове - това са извънредно значими за развиването неща. Грижата за хората и повече работни места също са измежду задачите, които би трябвало да се гонят ”, сподели още Лъчезар Тодоров.

 Лъчезар Тодоров

Важността на устойчивостта посочи и японският изпълнителен шеф на веригата “Hyatt ” Такуя Аояма.

“Устойчивостта е една от основните цели. Ние би трябвало да променим обществеността, положението на пазара на труда.

Някои дестинации към момента страдат. Но има изгледи за повече пътувания ”, сподели той.

За него България е “едно прелестно място ”.

„ Причината, заради която взех решение да отворя “Hyatt ” тук е да се опитам да трансформира дестинация като България, метода, по който е възприемана. Имаме сполучливо съдействие тук ”, увери Аояма.

 Такуя Аояма

“Чувствителна и нежна е към момента средата след политическата неустановеност в последните три години ”, сподели от своя страна заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тя посочи стратегическата значимост на туризма като определящ стопански бранш в България.

По думите й се следи нарастване на туристите от Централна и Източна Европа през 2022 година, като има повишен интерес от страна на британците и германците.

“Важно е присъединяване на България в интернационалните организации, както и дигитализацията. Има планувани подготвителни и обучителни стратегии в тази посока ”, сподели тя.

Георгиева открои като основни винения туризъм, СПА туризма, ски курортите, спортния туризъм.

 Ирена Георгиева

Зелените вложения също са от голяма важност.

“21 туристически български дестинации имат достижения в тази област ”, сподели тя.

Културният и исторически туризъм би трябвало също да бъдат развивани.

Според нея средата е динамично изменяща се. По тази причина министерството на туризма започва стратегия за визуализация на статистическите данни за по-добро ръководство на бизнеса.

“Туризмът е просвета, другарство, тиха дипломация, групова активност. Той съставлява същинските човешки полезности. Да запазим тези полезности е огромното предизвикателство за нас като експерти ”, заключи Ирена Георгиева.

Представителите на туристическия СПА бранш в България откроиха този сегмент от туризма като най-устойчивия бранш. Според тях обаче би трябвало да се наложи “марката България ” и да се интегрират нещата, които потвърдено работят на всички места. В тази връзка би трябвало да се акцентира на привлекателността на българските термални извори и вложенията в тях.

 Джулия Симпсън

Главният изпълнителен шеф на Световния съвет по пътувания и туризъм Джулия Симпсън стартира презентацията си с алегория, чута от нея още при започване на идването й в България.

“Когато Бог раздавал естествените благини, на Швейцария дал Алпите, на Африка - Серенгети… и по този начин на всички страни по нещо. Но на България дал от всичко по малко ”., описа тя.

“Историята на българският туризъм е знаменателна. Той се развива ”, сподели тя.

Според нея това е в крайник със международната наклонност.

“Едно на всеки 10 работни места към този момент е в областта на туризма ”, сподели Симпсън.

Според проучване на WTTC, през 2023 година прогнозата за България е 10% от българската стопанска система да бъде в бранша на туризма. Според прогнозата 364 000 работни места ще бъдат част този бранш за същия интервал. Българският туризъм ще доближи над 75% от пика през 2019 година, което значи съвсем връщане към предпандемичните равнища. Секторът ще означи повече от 14% растеж тази година и ще внесе в стопанската система на страната 11,4 милиарда лв., достигайки покрай равнищата от 2019 година от 14,8 милиарда.

“Българският туризъм показва изключителна резистентност във възобновяване от пандемията, без значение от протичащите се сега районни спорове ”, съобщи Джулия Симпсън. “Нужни са единствено положителни туристически управленчески стратегии от страна на държавното управление ”, заключи тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР