България е изплатила 80 милиона лева на “Лукойл за компенсации

...
България е изплатила 80 милиона лева на “Лукойл за компенсации
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Питам се дали служебното правителство работи в интерес на България, или в интерес на “Лукойл”

България е изплатила 80 милиона лв. на “Лукойл ” за обезщетения за тока, вместо средствата да отидат в поддръжка на фризьорски салони, заведения за хранене и други обекти на дребния бизнес, обиден от рецесията.

Същевременно съветският енергиен колос не е плащал налози в България от 2007 година насам и дължи милиарди на българската хазна. ” Това сподели в ефира на “Денят стартира ” по Българска национална телевизия депутатът Ивайло Мирчев от “Демократична България ” и предложи Национална агенция за приходите да направи инспекция на “Лукойл ” за трансферно ценообразуване за последните шест или 10 години. 

Мирчев изрази подозрение дали служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, пази българския народен интерес, или разрешава на “Лукойл ” да ни изнудва. Според него е несериозна взаимната поръчка на кабинета и компанията, че в случай че България не разреши износа на петролни артикули, “Лукойл ” ще затвори рафинерията в Бургас.

“Лукойл ” е стратегически обект за националната и енергийна сигурност. Не можем да си позволим някой на конференция да афишира дали рафинерията ще затваря, или няма да затваря. Длъжни сме да защитим българския интерес и в “Демократична България ” знаем по какъв начин да го създадем ”, съобщи Мирчев. Той препотвърди от дълго време декларираното гледище на Демократична България страната да поеме оперативния надзор над рафинерията, като отхвърли подозренията, че това би представлявало национализация. Мирчев подсети, че напълно неотдавна държавните управления на Германия и Италия са открили таман подобен действен надзор над няколко рафинерии на “Роснефт ” и “Лукойл ”. “Това не е национализация, а слагане на шеф, който взима съответни решения, само че по никакъв метод той няма право да продава имущество или да взима заеми. Не желаеме да ударим инверститор, а да защитим интереса на страната ”, съобщи националният представител и добави, че Демократична България ще търси парламентарна поддръжка за предлагането си. 

Ивайло Мирчев отхвърли внушенията, че рафинерията може да обработва само съветски нефт с обстоятелства, съгласно които допреди началото на войната 60% от обработвания в Бургас нефт не е бил съветски. Според него няма проблем още веднъж да се работи в съотношението 60 на 40, като 40% от петрола може да остава за българския пазар, а останалите 60% да съставляват различен вид модифициран нефт за експорт. Депутатът акцентира, че това не е преференциално за “Лукойл ”, защото компанията печели от актуалната разлика в цената сред съветския и неруския нефт, възлизаща на 20-30 $ за барел. Сметките демонстрират, че тази разлика разрешава на “Лукойл ” да осъществя над 3 милиарда лв. годишна облага. На този декор Мирчев счита за несериозна поръчката на руснаците най-накрая да стартират да внасят 700 милиона лв. налог облага в българската хазна.

Мирчев е песимистичен към поръчката на ГЕРБ да ръководи с “Демократична България ” с първия мандат. Той онагледи държанието на Бойко Борисов и депутатите му с това на футболист, който се пробва да залъже и финтира съперника си. “Топката е у ГЕРБ, те гледат към нас, само че в действителност подават към Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия – дори сносно разиграват между тях. ” Въпреки някои сходни позиции сред ГЕРБ и Демократична България, съществена и най-важна разграничителна линия съгласно депутата от “Демократична България ” остава отношението към правосъдната промяна и основния прокурор, където липсва единодушие и предпочитание за действителни дейности от страна на Бойко Борисов и подчинените му.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР