България е изпълнила условията по Механизма за сътрудничество и проверка

...
България е изпълнила условията по Механизма за сътрудничество и проверка
Коментари Харесай

България без мониторинг, Румъния все още под лупа

България е изпълнила изискванията по Механизма за съдействие и инспекция по всичките 17 рекомендации от предходната година. Това оповестиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), която одобри през днешния ден най-новия си отчет за подхванатите от страната ни дейности за осъществяване на уговорките ѝ във връзка със правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност в подтекста на механизма за съдействие и инспекция (МСП).
Преди обаче да вземе дефинитивно решение за преустановяване на действието на МСП за България, Комисията съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент. Припомняме, че механизмът бе изискване при присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз през 2007 година като преходна мярка за улеснение на продължаващите старания на България да реформира правосъдната си система и да ускори битката с корупцията и проведената престъпност.
Комисията одобри през днешния ден последния си отчет за напредъка на Румъния по отношение на правосъдната промяна и битката с корупцията в подтекста на уговорките си по Механизма за съдействие и инспекция (МСП).
Днешният отчет прави равносметка на обстановката от ноември 2018 година Той отбелязва, че след последния отчет Комисията е трябвало да повдига няколко пъти въпроса за разпоредбите за запазване на закона с румънските управляващи по отношение на развиването на правосъдните промени и битката с корупцията. Във всеки от тези случаи Комисията удостоверява подчинение от напредъка, реализиран в предходни години, и това развиване провокира огромни опасения. 
Комисията показва страдание, че Румъния не се ангажира с спомагателните рекомендации, направени през ноември 2018 година, които бяха изцяло в сходство с позициите на другите институции. Тези рекомендации би трябвало да се съблюдават, в случай че процесът на промяна би трябвало да влезе в пътя и дийствието на МСП е обновено, се споделя в отчета. Комисията е уверена, че Румъния би могла да даде нов подтик за осъществяване на задачите на МСП и е подготвена да помогне на румънските управляващи за тази цел. Комисията ще продължи да следи от близко развиването през МСП. 
„ Развитието на обстановката през първите месеци на 2019 година провокира огромна паника в комисията. В резултат на това през май 2019 година комисията осведоми румънските управляващи, че в случай че не бъдат направени нужните усъвършенствания или в случай че има спомагателни негативни резултати, комисията ще предприеме стъпки в границите на правилото на правовата страна, отвън параметрите на МСП.
Комисията приветства обстоятелството, че през юни румънското държавно управление изрази предпочитание за смяна. Положени са старания да се влага в нови съвещания и разговор със правосъдната система. Комисията чака този ангажимент да бъде наведен в съответно законодателство и други ограничения. Напредъкът ще изисква съответни стъпки - както законодателни, по този начин и административни - за справяне с рекомендациите, систематизирани в този отчет. „ Ключовите институции на Румъния би трябвало групово да показват мощен ангажимент към независимостта на правосъдната власт и битката с корупцията и да подсигуряват успеваемостта на националните гаранции и инспекции и салда “, се споделя още в отчета.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР