България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници

...
България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници
Коментари Харесай

Румен Радев: България е готова да наеме изтребители от съюзници в НАТО, докато се очаква доставката на новите Ф-16

България е подготвена да наеме изтребители втора употреба от съдружници в НАТО, до момента в който се чака доставката на поръчаните в Съединени американски щати за Българските военновъздушни сили (ВВС) Ф-16. Това заяви президентът Румен Радев пред български публицисти след края на изключителното съвещание на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Той посочи, че задачата е българските военни летци да не губят качества. Според президента е належащо да се обсъдят всички благоприятни условия, като по неговите думи разновидността Русия да поддържа изтребителите руско произвеждане отпада изрично. Радев изрази вяра идната седмица да стартира уточняване на опциите старите изтребители на българските Военновъздушни сили да бъдат поддържани в Полша. Това е краткотрайно, а се нуждаем от стабилно решение, разясни президентът.

Президентът заяви, че е разговарял със своя сътрудник от Съединени американски щати Джо Байдън за решение - в случай че не може да се форсира доставката на новите Ф-16, да се мисли за взимането на лизинг на машини от същия тип втора употреба. Той уточни, че е разговарял също за други благоприятни условия, в това число за наемане на различен тип европейски изтребители. По неговите думи диалози се водят с Нидерландия, Италия, Франция и Германия. Радев означи, че подобен проблем имат и други страни от Източна Европа.

По мотив въоръжаването на войските на Украйна поради войната с Русия президентът уточни, че България е страна, която има дефицит и би трябвало да придобива въоръжение. По неговите думи украинските бойци са доста по-добре оборудвани от нашата войска във връзка с бронежилетки, каски и униформи. Президентът уточни, че в светлината на днешните решения на НАТО нашата страна може да даде на украинските войски средства за химическа и нуклеарна отбрана.

Държавният глава добави, че е изложил визията за нуждата България да работи със своите съседи Гърция и Румъния за създаване със средства на НАТО на системата от тръбопроводи за обезпечаване на горива. Това е значим план, който би трябвало да върви по едно и също време с усъвършенстваната инфраструктурна съгласуваност - за придвижване на коли и железопътна, разясни той.

Президентът заяви, че през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън е изразил подготвеност неговата страна също да изпрати своя рота у нас със състав към 150 индивида. Министър-председателят на Италия Марио Драги също съобщи подготвеност неговата страна да способства, България е отворена за присъединяване на своите съдружници, добави Радев. Той изрази вяра идването на съюзническите сили у нас да стане допустимо най-бързо.

Президентът изрази очакване за по-силно индустриално съдействие, когато нашата страна внася военно съоръжение, да има по-голямо взаимоотношение с нашите научна общественост и промишленост. Важно е да имаме взаимна разработка и произвеждане на новото въоръжение, означи той.

Единни сме в осъждането на експанзията и неприемливата война, съобщи той във връзка днешната изключителна среща на съдружниците, отдадена на Украйна. Никога алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения, за поддръжка на Украйна, за връщането на Русия към дипломацията, за увеличаване на източния фланг на НАТО, добави той.

Президентът назова " логически ход " в актуалната обстановка решението за връщане в София за съвещания на българския дипломат в Москва Атанас Кръстин. По мотив изказванията на съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова, той сподели, че изрично никой дипломат няма правото да си присвоява правото да приказва от името на българския народ.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР