България е едва 85-а в класацията на ООН за щастие.

...
България е едва 85-а в класацията на ООН за щастие.
Коментари Харесай

Как да бъдем щастливи? Примерите на Нова Зеландия и Бутан.


България е едвам 85-а в класацията на Организация на обединените нации за благополучие. Как обаче да бъдем по-удовлетворени от живота? Примерите на Нова Зеландия и Бутан дават любопитни хрумвания.

Най-щастливи са във, Дания и Нидерландия, най-нещастни - в, следвани от Ливан и Зимбабве. Това сочат резултатите от тазгодишния Световен отчет за щастието, направен от Организация на обединените нации.

В отчета щастието се мери по шест фактора - брутен вътрешен артикул на глава от популацията, ограничения за обществена сигурност, дълготрайност на живота, свободата да правиш житейски избори, щедростта на популацията и чувство за равнищата на вътрешната и външната корупция. България се класира на 85-о място, директно след Непал, Таджикистан и Армения. Германия е 14-а. 
Редакцията предлага
Какво прави жителите на една страна изключително щастливи и какво вършат институциите, с цел да подсигуряват това? Интересен образец дават Бутан и Нова Зеландия. 

Бутан: където щастието е държавен приоритет

Бутан е страна джудже в Хималаите, която е ситуирана сред Китай и Индия. От дълго време жителите на кралството са считани за най-щастливите в света въпреки относително ниския им стандарт на живот. " Нашата страна е като парадайс ", споделя фермерът Намгай. " Войната и измамата не съществуват. Всеки зависещ на краля е блажен с благополучие ", убеден е той.

Правителството е трансформирало щастието на жителите си в държавен приоритет. Техническият напредък късно доближи до кралството. Дълго време хората там нямаха опция да се съпоставят с външния свят. Но това се промени с появяването на интернет. Особено младежите през днешния ден все по-често търсят благополучие в чужбина.

Нова Зеландия: добър баланс сред професионален и персонален живот 

Нова Зеландия се подрежда в топ 10 в класацията на ООН за благополучие. Хората от тази страна са възприемани като изключително спокойни. Това е обвързвано и с отношението им към живота. Новозеландците отдават огромно значение на общностния дух, солидарността, уважението и състраданието. И натъртват по-малко върху знаците на обществения статус и положението на банковата сметка. " Работиш, с цел да живееш, а не противоположното ", изяснява кореспондентката на немската медия ARD в страната Сандра Рацов.

Някои компании към този момент дадоха отговор на желанието на чиновниците за повече свободно време,  До момента тя демонстрира както висока работливост, по този начин и по-голяма задоволство от страна на чиновниците.

Правителството в Окланд също заделя специален бюджет, с цел да подсигурява благоденствието на популацията. Удовлетвореността на жителите на Нова Зеландия е по-важна за страната, в сравнение с стопански напредък.

***
Вижте и тази изложба за Бутан:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР