България е единствената страна в света, която не помогна на

...
България е единствената страна в света, която не помогна на
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Абсурдно е някой да живее с 250 лева на месец

 " България е единствената страна в света, която не оказа помощ на семействата, жителите и пенсионерите си по време на ковид. Абсолютно всички страни се погрижиха за своите жители с директни помощи. " Това съобщи финансовият специалист Мика Зайкова, означи тя.

" Ние сме най-бедните. 50% от нашите пенсионери не могат да се отопляват, не могат да си заплащат сметките. Само си спомнете Великден – дадоха по 40 лв. или 20 евро на милион и 200 хиляди пенсионери, а всичките пенсионери са 2 милиона 160 хиляди. 68% от всички пенсионери взимат пенсии под прага на бедността. 363 лв. – това е грешката на българската пенсионна система ", изясни тя пред " Фокус ".

Мика Зайкова предизвести, че от тук нататък пенсионерите у нас ще взимат даже по-малко, тъй като следващата година дамите, родени през 60-та година ще стартират да получават пенсии от така наречен " втори дирек ". Сумарно това, което ще получат от Национален осигурителен институт и от втория дирек, ще бъде по-ниско от това, в случай че парите са единствено в Националния застрахователен институт, добави финансовият специалист.

Преизчисляването на пенсиите няма да роди нищо, би трябвало ни чисто нова пенсионна промяна. Това сподели за предаването " Това е България " на Радио " Фокус " финансовият специалист Мика Зайкова. По думите и промяната от 2000 година не беше спазена.

" Ние понижаваме осигурителните вноски като че ли сме най-богатите хора на света и правехме с пенсионната си система какви ли не еквилибристики и резултатът е този. Както българските пенсионери, по този начин и работещите са и остават най-бедните. Ние сме единствената страна, която има минимална работна заплата под 400 евро ", изясни тя.

Според Мика Зайкова е неуместно някой да живее с 250 лв. на месец. Един пенсионер със междинна пенсия получава половина от това, което му би трябвало за прехрана, изясни тя. Пари има, няма предпочитание за подкрепяне нито на хората, нито на бизнеса, добави финансовият специалист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР