България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността

...
България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността
Коментари Харесай

При навременно и правилно лечение пациентите с рак на белия дроб живеят дълго и спокойно

България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността от онкологични болести се усилва, макар че разполагаме с нужната инсталация и медикаменти. Основната причина за отрицателната наклонност е неналичието на профилактика и скринингови стратегии, които водят до късното диагностициране на случаите и надлежно до неприятни прогнози. Това демонстрира проучването на Европейската комисия за профили на страните във връзка с рака, показано неотдавна.

В България смъртността от ракови болести е повишена от 229 на 242 случая на 100 хиляди души за интервала от 2011 до 2019 година, като ракът на белия дроб е измежду най-смъртоносните и най-разпространени онкологични болести у нас. Необходимостта от повече информация за болестта, диагностиката и модерното лекуване събраха на едно място едни от най-изтъкнатите експерти в България. Ще ви разкажем какво дискутираха те и по какъв начин актуалната медицина може да " надбяга " заболяването и да обърне отрицателната наклонност у нас.

 
Заболяването
Всяка година в България се диагностицират над 4500 пациенти с рак на белия дроб, а сред 2700 и 3200 умират. Статистиката сочи, че единствено до преди няколко десетилетия този тип карцином е бил приблизително по периодичност заболяване, до момента в който през днешния ден се подрежда при започване на класациите. Защо се получава по този начин? Факторите са доста - химизацията на бита, нерационалният метод на живот, наднорменото тегло и несъмнено, тютюнопушенето. Тенденцията в България е непрестанно нарастване на случаите и една от аргументите е, че не съблюдаваме регулациите за понижаване на рисковите фактори. Експертите считат, че в случай че тютюнопушенето се ограничи до най-малко, случаите на рак на белия дроб ще са спорадични.
Рисковите фактори
Тютюнопушенето заема 30-35% от рисковите фактори, само че второто по значителност е работата или пребиваването във нездравословна среда. Описани са над 4800 нездравословни фактори, които могат да провокират рак на белия дроб, сред които са талкова пудра, азбест, арсен, никел, хром, полициклични ароматни въглеводороди, радиоактивни субстанции. Наситеността на дизеловите частици се усилва, няма надзор над изгарянето на битови и промишлени боклуци, а замърсяването на въздуха е измежду главните рискови фактори, до които се подрежда и стресът, който може да намали имунитета на човек.

В рисковите групи попадат хора на 50-годишна възраст, пушили по един пакет цигари на ден в продължение на 30 години или хора, които са пушили по два пакета цигари на ден през последните 15 години. За страдание хората, пушили дълготрайно, само че спрели цигарите също са изложени на заплаха.
Наследствеността
В множеството случаи ракът поражда като резултат на спонтанна разновидност в избрана клетка или тъкан. Съществува обаче и вероятността за приемственост на тази разновидност. Това значи, че човек носи генетичната разновидност още при раждането си, а в комбиниране с другите рискови фактори, вероятността да се разболее от карцином е доста по-голяма.

Около 5-10% от всички случаи на рак са наследствени, а рискът от рак на белия дроб при хора с фамилна анамнеза измежду родственици от първа степен се усилва с близо 50% спрямо тези, без такава. От 2 до 5 пъти е по-голяма вероятността фамилно обременени човеци да развият белодробен карцином.

Важно е да се каже, че даже човек да има такива фамилни разновидности, това не значи изрично, че той ще се разболее от рак. Все отново рискът е огромен. Ето за какво хората с фамилна обремененост могат да си създадат генетични проучвания, с цел да знаят дали носят избраната разновидност.
Диагнозата
Ракът на белия дроб може да се диагностицира посредством компютърна томография. Понякога това става инцидентно, когато пациентът прави проучването по друг мотив. Има случаи, при които болният към този момент демонстрира признаци и е ориентиран от доктор. Някои от пациентите просто попадат в рисковата група и тогава заболяването се открива при постоянния годишен скрининг.

При компютърната томография апаратът се програмира по този начин, че пациентът да получи до 90% по-малко облъчване по време на проучването, което протича бързо и безболезнено. Пациентът би трябвало да легне на масата на апарата, да задържи дъха си няколко секунди и да остане неподвижно.
Биомаркерите
Биомаркерите са разнообразни типове молекули, които се отделят от живите кафези в човешкия организъм. Всичко, което се случва с раковата клетка е друго от това, което се случва с естествената, ето за какво към този момент се знае, че биомаркерите на раковите кафези са разнообразни от биомаркерите на естествените. Така, в случай че посредством генетичен разбор се открият избран вид биомаркери, експертите могат да открият съществуването на туморни кафези. Освен това биомаркерите демонстрират спецификата на раковите кафези - т.е. посредством тях се дефинира точният тип на тумора. Благодарение на тази информация онколозите могат да приложат самостоятелно лекуване за всеки пациент. Изследването на биомаркерите се правит в характерни лаборатории.
Лечението
Диагностициран в ранен етап, ракът на белия дроб се лекува сполучливо при половината пациенти.

Прилагат се разнообразни комбинации сред имунотерапия и химиотерапия или друга поредност на методите по отношение на клиничните изпитвания и откритите правила. Разбира се, цялостният развой се преценява с самостоятелните характерности на болния и възможното разграничение на съпътстващи болести.

Стандартно се ползва оперативно лекуване. При него новостите са свързани с мини-инвазивната хирургия, включително унищожаване на лимфните възли. При рака на белия дроб е доста значимо да се извърши добра лимфна дисекция и лимфните възли да се изчистят оптимално добре. Роботизираната хирургия също съществува като вид, само че тя би трябвало да се извърши от извънредно умел експерт и не комерсиално. Този тип хирургия се предлага за дребни труднодостъпни тумори с размер 2-3 до 4 см.

Другият способ е лъчетерапията и опциите при нея са в действителност огромни. В някои случаи се употребява вътре-лъчелечение, при което се слага специфичен катетър и мястото се облъчва и методът се употребява за локализирани тумори.

От медикаментозните лечения златен стандарт си остава химиотерапията. При лекарственото лекуване новостите са три: таргетна (прицелна) терапия, която обгръща до 12% от пациентите, които са показани за нея, имунотерапията и персонализираната терапия.

Имунотерапията е нож с две остриета, тъй като имунитетът на пациентите се срутва и те са изложени на други възпалителни офанзиви.

Персонализираната терапия е най-модерният метод. При нея на всеки пациент се търсят избрани биомаркери, с цел да се обезпечи оптимално ефикасното лекуване. Тази терапия е за избран човек, който има тъкмо избран израстък. Лекарствата при този метод работят прицелно върху съответните тумори. За тази цел би трябвало да се направи наложително самостоятелно профилиране, генетично установяване на раковото образувание.

Специалистите към този момент са намерили така наречен драйвърни разновидности, посредством които прицелно с биологични лекарства се лекуват пациентите. Цялостният развой се преценява с самостоятелните характерности на болния и възможното разграничение на съпътстващи болести.

BGR-NP-0223-80011

 

Материалът се разгласява с поддръжката на Амджен България
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР