България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да

...
България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да
Коментари Харесай

Борисов: Ние сме единствени в ЕС с дефицит до 3%

България е единствената страна в Европейски Съюз, чийто недостиг няма да надвишава 3% от брутния вътрешен артикул през 2020 година Това сочат данните от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, която показа през днешния ден еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони. Данните даде в формалния си профил във фейсбук министър председателят Бойко Борисов.

" Според данните Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 5,1% тази година, само че ще нарасне с 2,6% през 2021 година и с 3,7% през 2022 година Това е следващото удостоверение на думите ми от през вчерашния ден, че ще изправя страната след рецесията ", съобщи Борисов.

Дефицитът при три четвърти от страните в Европейски Съюз ще бъде 6% или повече, сочи есенната икономическа прогноза на Еврокомисията.

След внезапното нарастване на безработицата през първата половина на годината, се чака тя да доближи 5,8 на 100 за 2020-а, се споделя в документа на.

В него се добавя, че частичното възобновяване на заетостта е евентуално да стане следващата година, като процентът на незаетите през 2021 година ще бъде 5,6.

Очаква се стопанската система да доближи равнищата преди рецесията с пандемията към края на 2022 година, като износът и потреблението ще допринесат за развиването през идващите две години в синхрон с позитивното външно търсене и развиването на трудовия пазар.

Предвижда се инфлацията да спадне до 1,2 на 100 тази година и последователно да се усили до 1,4% следващата година и да доближи 1,8% през 2022 година.

В документа се споделя още, че част от разноските за ограниченията, свързани със запазването на работните места  и поддръжка на приходите посредством нарастване на заплатите и обществените осигуровки ще имат отрицателно отражение върху недостига следващата година, който ще спадне до 1,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2022 година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР