България демонстрира стабилни икономически показатели сред страните от Европейския съюз,

...
България демонстрира стабилни икономически показатели сред страните от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Евростат: България със стабилни икономически показатели

България показва постоянни стопански индикатори измежду страните от Европейския съюз, съобщи БГНЕС, базирайки се на данните на статистическата работа „ Евростат “.

През последното тримесечие на 2023 година България се подрежда на пето място по растеж на заетостта и на осмо по растеж на Брутният вътрешен продукт измежду всички страни-членки на Европейски Съюз. И двата индикатора са нарастнали с 0,5%.

През четвъртото тримесечие на 2023 година Румъния (+ 1,5 %), Малта (+ 1,4 %) и Испания (+ 0,8 %) регистрират най-голям растеж на заетостта измежду хората спрямо предходното тримесечие. Най-голям спад в заетостта е регистриран в Латвия (-1,0 %), Финландия (-0,6 %) и Полша (-0,2 %). Въз основа на сезонно изгладени данни " Евростат " пресмята, че през четвъртото тримесечие на 2023 година в Европейски Съюз са били заети 217,1 милиона души, от които 169,3 милиона са били в еврозоната.

Дания (+ 2,0 %) означи най-голямо нарастване на Брутният вътрешен продукт спрямо предходното тримесечие, следвана от Хърватия (+ 1,3 %) и Словения (+ 1,1 %). Най-голямо понижение се следи в Ирландия (-3,4 %), следвана от Естония и Финландия (и двете –0,7 %).

През четвъртото тримесечие на 2023 година сезонно изгладеният Брутният вътрешен продукт остава постоянен както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз. През третото тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт в еврозоната понижа с 0,1 % и остана постоянен в Европейски Съюз. За 2023 година като цяло Брутният вътрешен продукт набъбна с 0,4 % както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз, след + 3,4 % в двете зони през 2022 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР