България да предприеме дипломатически стъпки да стане разпределител в проекта

...
България да предприеме дипломатически стъпки да стане разпределител в проекта
Коментари Харесай

Бизнесът призова кабинета да привлече у нас газопровода Бял поток

България да предприеме дипломатически стъпки да стане разпределител в плана за газопровода " Бял поток “, приканиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

За " Бял поток " повече от десетилетие се възнамерява да стане отклонение на Южния газов кулоар и да доставя туркменски газ в композиция с азерски и грузински газ по маршрута му към Черно море, по чието дъно ще стига край румънския град Констанца. Оттам се чака да зарежда Украйна и Западна Европа, като в показаните на уеб страницата на плана планове влиза и доставката на синьо гориво до България през построената газова връзка Русе-Гюргево. Ако бъде построен и интерконекторът България-Гърция, туркменското гориво може да продължава и в тази посока.

За този газопровод се приказва още от 2005 година по енергийни конференции, само че действително стартът на плана е подложен през 2008 година, откакто година по-рано Европейската комисия го дефинира като план от общ интерес. Отпуснато е европейско съфинансиране да се направи техническо и стопански изследване на опцията за реализацията на газопровода с трасе от над 1100 км и потенциал, определян по това време в необятни граници от 3 до 32 милиарда куб. м. " Бял поток " бе съвременен дружно с " Набуко " като различна доставка на газ за Европа и се считаше за конкурентен на съветския план " Южен поток ". Последните два обаче бяха прекъснати.



През март 2009 година " Бял поток " бе подсилен от държавното управление на Грузия, което подписа меморандум за съгласие. Последва известно мъртвило, през което в 2011 година и 2013 година планът още веднъж откри място в възобновения лист с енергийните планове от общ интерес на Еврокомисията. На 30 ноември 2011 година в Лондон е основана компанията " Уайт стрийм Лимитед " (White Stream Limited) като промоутър на плана. Той действително се раздвижва откакто през март 2017 година 10 на 100 в тази планова компания придобива от грузинската нефтогазова компания " Джорджия ойл енд газ къмпъни " (GoGC). GOGC взе 10 % и от друга компания, основана за плана - W-Stream Caspian Pipeline Company Ltd.

Според оповестения на уеб страницата на " Уайт стрийм " график за реализацията на плана, през 2018 година стартира работата по финансираните от Европейска комисия изследвания. Те ще бъдат приключени през идната година и се чака тогава да стане ясна и цената на плана, който последно се възнамерява да доставя 16 милиарда куб. м газ годишно. Голяма част от дейностите по подготовката на градежа ще се правят редом, а въвеждането в употреба се чака до края на 2023 година, съгласно оповестения график

В писмото си до премиера, вицепремиера и енергийния министър българският бизнес недоумява за какво газопроводът е ориентиран към Румъния и оттова - за Западна Европа, " заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната съгласуваност на България със Западните Балкани ".

" Тези решения за пътя на газопровода се одобряват по време на нашето Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани. Надяваме се, че нашите представители в Европейски Съюз ще положат нужните старания този план да дефинира България да стане разпределител със стратегическото си състояние на този енергиен поток ", показват работодателските организации.

Те показват вяра контактите с евролидерите по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да оказват помощ " да бъде издигната ролята на България в региона на енергийната съгласуваност на Западните Балкани " и ще дадат опция сполучливо да решаваме въпросите по диверсификацията на доставката на енергийни източници, а също и връщането на позициите ни като енергиен център, които изпуснахме, до момента в който бе спрян планът „ Южен поток “.

Разговори за доставка на туркменски природен газ у нас бяха извършени от премиера Бойко Борисов през август 2015 година в Ашхабад. Тогава министър-председателят съобщи, че " реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде опция за доставка на природен газ от Туркменистан за България посредством интерконекторните връзки с Турция и Гърция ".

" Бял поток " е обсъждан като отклонение на Южния газов кулоар, който се поддържа от Вашингтон и Европейския съюз и който съставлява система от тръбопроводи за доставка на газ от Грузия и Азербайджан до Европа.

Южният газов кулоар включва Южнокавказкия газопровод (от Баку в Азербайджан до Ерзурум в Турция), Трансанадолския (ТАНАП), който пресича цяла Турция от изток на запад, и Трансадриатическия (ТАП), който върви през Гърция, Албания и Адриатическо море до Италия.

Обявявани в предходните години планове за " Бял поток " са по него да се транспортира туркменски газ, като тръбата по маршрута си да се добавя с грузински и азерски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР