България, без да споменава закъсненията и проблема, който се създаде

...
България, без да споменава закъсненията и проблема, който се създаде
Коментари Харесай

България удиви румънските медии с отмъщението към Австрия

България, без да загатва закъсненията и казуса, който се сътвори с блокирането на камионите, твърди, че митническите управляващи са " засилили граничния надзор, с цел да изпълнят уговорките си към Австрия за влизане в Шенген "

" България отмъщава на австрийците: Десетки товарни камиони стоят на границата с Оряхово ". Това написа в една от главните си вести през днешния ден румънският вестник " Адевърул " като цитира и гръцки източници, предава " Фокус ".

Няколко гръцки ТИР-а с товар, предопределени за Австрия, са блокирани на българо-румънската граница Оряхово - Бекет. Властите на юг от Дунава наподобява отмъщават на австрийците, откакто бяха въведени строги инспекции на артикули и документи.

Десетки камиони с интернационалните транспорти, предопределени за Австрия, бяха спрени на границата Оряхово – Бекет (България – Румъния). Сред тях има няколко гръцки тира със артикули, които е трябвало да дойдат в Австрия, само че са " заседнали " на границата с България няколко дни в очакване на инспекция на стоките и документите, оповестява изданието troxoikaitir.gr, цитирато от adevarul.ro.

Това ненадейно развиване с трагичните последствия, които допуска закъснения от няколко дни на доставките, стеснение за водачите и други, е обвързвано с влизането на България в Air Schengen (Въздушния Шенген), само че и със отговорностите, които тя поема към други страни при контрола на моторните транспортни средства и жители. Австрия изиска и България, и Румъния да засилят инспекциите.

Гръцките водачи са най-нервни

Най-изнервени са гръцките водачи, които означават, че не са получили предварителна информация за вероятно закъснение на влизане в България. От този аспект се оплакаха от Асоциацията за интернационален превоз на притежателите на камиони от окръг Пиерия " Акрополис " и разгласява своя позиция, написа цитираният източник в своята публикация.

От своя страна България, без да загатва закъсненията и казуса, който се сътвори с блокирането на камионите, твърди, че митническите управляващи са " засилили граничния надзор, с цел да изпълнят уговорките си към Австрия за влизане в Шенген ".

Транспортираните артикули се ревизират деликатно

Българските управляващи показват още, че " през първите шест дни на годината са осъществени общо над 7200 инспекции на разнообразни типове транспортни средства, в това число и на преминаващите през страната. Използват се всички способи на митнически надзор - физически обзор, сканиране с рентгенови системи, документален надзор. Проверяват се както транспортираните товари, по този начин и кабините на камиони, леки, лекотоварни коли и рейсове.

" При инспекциите през първите шест дни на годината в нарушаване на митническото и данъчното законодателство са открити към 120 000 къса цигари и 5,5 кг тютюн, над 340 л алкохол, 800 л моторно масло, 1500 кг перилни препарати, 5429 броя електрически принадлежности, 10 500 играчки и 110 парфюма. Всички посочени артикули са арестувани, като са наложени ограничения за съблюдаване на строгостта, наложена от присъединението към Шенген ", оповестяват българските управляващи.

България стегна граничния надзор в сходство с уговорките си към Австрия по Шенген

" Агенция " Митници " стяга от 2024 година контрола върху всички артикули, транспортирани за и от Австрия, на всички митнически и гранични пунктове и на цялата територия на България.

Проверките са в сходство с уговорката на България и Румъния към Австрия да засилят контрола по сухопътните си граници ", написа Agerpres.

Ангажиментът е очакван в анекс към решението на Съвета на Европейския съюз по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, оповестиха от Агенция " Митници ".

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР