Българите страдат най-много от сърдечносъдови заболявания спрямо всички европейци, показва

...
Българите страдат най-много от сърдечносъдови заболявания спрямо всички европейци, показва
Коментари Харесай

Доц. д-р Иво Петров разказва как могат да ни разболеят емоциите по празниците

Българите страдат най-вече от сърдечносъдови болести по отношение на всички европейци, демонстрира разбор на Световната здравна организация. Такива заболявания са инсултите, инфарктите, хипертонията. България напредва в подобряването на здравното положение на хората, само че редица негативни трендове остават водещи, регистрира още анализът.

Наред с намалялата детска смъртност и нарасналата се дълготрайност на живот преждевременната смъртност нараства. Постоянно порастват и персоналните средства, които българските жители доплащат за здравни услуги. Населението застарява, а най-вече ни разболяват хронични неинфекциозни заболявания, каквито са злокачествените, диабетът и заболяването на пушачите - ХОББ.

“Тютюнопушене, алкохол, обездвижване, наднормено тегло, стрес - това са главните проблеми, които доста редуцират живота на българите. За да се оправим с всички рискови фактори за България - пиянство, пушене, обездвижване - би трябвало да се предприеме метод, в който роля имат три страни - самият човек, държавното управление и обществото като цяло. По отношение на затлъстяването и обездвижването би трябвало интензивно и на всички равнища да се работи за повишение на физическата просвета от най-ранна възраст”, изяснява националният съветник по инвазивна кардиология доцент доктор Иво Петров, шеф на Клиниката по кардиология и ангиология в болница “Aджибадем Сити Клиник - София”.

- Доц. Петров, крепко ли е сърцето на българина?
- За страдание все по-млади хора са застрашени заради метода на живот, който имат. Той не подхожда на нормите, които са в зоната на предотвратяване от сърдечносъдови болести. Затлъстяването и обездвижването са присъщи за младото потомство. Това е една от огромните предпоставки тези, които са предразположени, да станат пациенти и да разболеят сърцето си. Трябва от ден на ден да се приказва за предварителна защита и излекуване на нацията.
За да бъде сърцето ни крепко, би трябвало да бъдем положителни, да съблюдаваме разпоредбите на здравословния метод на живот. Необходимо е да не забравяме своите 1000 крачки, това са 30-40 мин. обикновено вървене дневно
Не би трябвало да се пуши, да се борим с наднорменото тегло, да отбягваме тежките, мазни храни.

Цялото изявление с доцент Петров, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР