Българите са изразходвали около 1,6 процента от общите си разходи

...
Българите са изразходвали около 1,6 процента от общите си разходи
Коментари Харесай

Българите харчат за алкохол над 1,2млрд.лв. годишно

Българите са изразходвали към 1,6 % от общите си разноски за алкохол, демонстрират данни от разбор на Евростат за потреблението на спиртни питиета измежду семействата в Европейски Съюз.

По този индикатор страната ни е на междинното равнище за Европейски Съюз дружно с Кипър, Словения, Белгия, Франция и Дания, сочат още данните на Евростат. Рекордьор в класацията е Латвия - с 4,8 на 100 разноски за алкохол от общите разноски.

През 2019 година разноските за алкохол на българските семейства възлизат на 625,3 млн. евро, което е 1% от Брутният вътрешен продукт. През 2018 година разноските са били за 570,8 млн. евро, което е 1,6% от общите разноски и също 1% от Брутният вътрешен продукт.

Между 2009 и 2019 година делът на общите разноски на семействата за алкохол понижава в 13 страни членки на Европейски Съюз, регистрира още Евростат. Най-големи спадове се регистрират в страните водачи по разноски за алкохол, както и в България: в Литва - с 1,8 прочие п., в Латвия - 1,5 прочие п., в България – 1,3 прочие п., и в Естония - 1,1 прочие п.

Същевременно в Румъния разноските за алкохол на семействата се усилват най-силно за последните 10 години – с 0,5 прочие п. до 2,6%. В Португалия нарастването е от 0,3 прочие п.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР