Българите от Северна Македония разговаряхме за ситуацията и решихме да

...
Българите от Северна Македония разговаряхме за ситуацията и решихме да
Коментари Харесай

Владимир Перев: Българите вече 100 години нямат права в РСМ, тук никой не ни гарантира правата

Българите от Северна Македония разговаряхме за обстановката и взехме решение да напишем писмо до премиера, в което казахме, че желаеме пълноправно присъединяване в договарянията, с цел да се приказва за нас и нашата орис. Принципно става дума за народ, който участва повече от 1000 години в РСМ - тук сме родени, тук са умрели нашите предшественици. Ние сме народ, който не е вписан в македонската Конституция. Това е казусът, за който сме загрижени и за чието разрешаване желаеме да участваме. Това сподели за Bulgaria ON AIR журналистът Владимир Перев.

По негови думи работната група, която ще дава отговор за Конституцията, не е образувана напълно: " Част от официално формираната група отива към този момент към рецензии и протест. Групата въпреки всичко по някакъв метод ще работи, само че какви ще бъдат резултатите от тази работа и по какъв начин ще бъде признато в македонското общество и политика, е напълно друго. Тук се популяризира една теза, че няма никакви спънки, само че се приказва дали това ще значи незабавно пътешестване към Европейския съюз. ”

" Не единствено на българите в Северна Македония, само че и всички нации, които живеят там, би трябвало да имат равни право. Винаги ще има някой, който ще се изрича, че има повече права по отношение на другия.  Ситуацията става изцяло ясна, известно е коя е пречката за демокрацията на РСМ, това са ретроградните позиции на ВМРО-ДПНЕ, която строи националистически позиции на една несъществуваща македонска нация. Македонската нация е съвременна нация, а това, което желае ВМРО-ДПНЕ, е несъвместимо с позициите на Европейски Съюз ", съобщи Владимир Перев.

" Българите към този момент 100 години няма права, тук никой не ни подсигурява правата. Живеем на вълната на европейската народна власт, живеехме на правилата на заявена, действителна народна власт ", сподели още Владимир Перев.

Закриванията на българските сдружения, съгласно него, е част от една " властническа " политика в Македония: " Тази политика е завещание от Югославия по време на Тито. Това приказва за липса на народна власт, за едно време, когато Северна Македония се настрои против целия свят. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР