Българите очакват новата година със страх заради коронакризата и влошената

...
Българите очакват новата година със страх заради коронакризата и влошената
Коментари Харесай

Медиана: Всеки втори очаква новата година в страх


Българите чакат новата година със боязън поради коронакризата и влошената икономическа обстановка. Управляващите пък мъчно биха задържали властта. Задава се най-песимистичната Коледа от десетилетия – 54% от българите се опасяват от неизвестността на новата година. Ако изборите бяха през днешния ден, Българска социалистическа партия води на ГЕРБ, само че надали може сама да вземе властта.

Това демонстрират резултатите от социологическо изследване на „ Медиана “, извършено сред 12 и 17 декември.

Корона рецесията е нанесла тежък стопански удар върху хората и е стопила огромна част от запасите, с които те посрещнаха първата вълна. Над 40% заявяват мощно понижение на фамилните доходи; 21% декларират, че към този момент са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разноските за ток, вода, храна; 12% са изгубили работата си, а на 19% са им понижили заплатата, разясняват социолозите.

Това естествено рефлектира и върху оценката на държавното управление (увеличаването на заплатите в администрацията освен, че не може да компенсира резултата от удара върху всички останали, само че даже ускорява негативизма). Декември 2020 година бележи най-ниските оценки за държавното управление от 2016 година насам. Средната оценка за ръководството все още (по шестобалната система) е Среден - 3.22, демонстрира проучватето.

Наблюдава се ясно изразено предпочитание за смяна на политическата власт (52% желаят ново ръководство без ГЕРБ; 19% са за опазване на настоящето управление). Желанието за смяна стимулира огромна част от гласоподавателите да заявят, че ще гласоподават на изборите, споделят анализаторите.

Засиленото предпочитание за смяна към този момент рефлектира едва върху главната опозиционна партия (БСП) и се насочва най-вече към „ ИТН “ (Слави Трифонов). Същевременно голяма част от искащите смяна към момента търсят своето политическо посланичество (42% декларират, че към момента не са решили твърдо за кого да гласуват).

Към момента четири политически обединения могат да са сигурни че ще влязат в Народното събрание – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ Има подобен Народ “ и Движение за права и свободи.

Управляващите наподобяват в неспособност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете съществени политически партии – Българска социалистическа партия и ГЕРБ са с на практика изравнени позиции (разлика от 1 %), само че и двете биха се нуждали от поддръжка в опит да сформират ръководство. ГЕРБ обаче, както се вижда, не се употребява с публично доверие и мъчно може да притегли съдружници (те биха поели тежък имиджов удар). Потенциалните различни обединения пък се стремят към ясно разграничаване от Българска социалистическа партия, допълват от „ Медиана “.

Не се следят фрапантни промени в рейтинга на политиците. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо публично доверие, следван на забележителна отдалеченост от Бойко Борисов. Мая Манолова и Корнелия Нинова доста усъвършенстват позициите си и се изравняват с премиера.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на основния прокурор Гешев – едвам 16% заявяват, че дейностите му вдъхват доверие; 50% заявяват отчаяние.

Изглежда, че имунизацията против корона вируса ще срещне съществени проблеми в страната. Едва 20% са твърдо „ за “ имунизирането, а 37% се двоумят. 43% са срещу.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР