Българите обичат инвестициите в имоти и се плашат от тези

...
Българите обичат инвестициите в имоти и се плашат от тези
Коментари Харесай

Време ли е да се купуват недвижими имоти?

Българите обичат вложенията в парцели и се плашат от тези на фондовите пазари. Въпросът, който може би тормози всички българи сега, в среда на пандемия и предстояща криза, изключително тези, които желаят да защитят спестяванията си (паркирани главно в депозити с минимални лихви, надалеч по-ниски от инфлацията) е - подобаваща ли е инвестицията в неподвижен парцел сега?

Този отговор няма еднопосочен отговор.

Това се твърди в разбор на money.bg

" За " – в случай че става въпрос за инвестиция в парцел след известно време

Моментът за сходна инвестиция ще е когато - рецесията действително се материализира и доближи най-високото си ниво; безработицата се увеличи в пъти над настоящите си нива; хората стартират да се отчайват и да се тормозят за бъдещите си приходи дотам, че лимитират разноските си, отлагайки обилни по мярка покупки; страната признае, че не може да си разреши да прави повече стимули; и в последна сметка, по сходство на минали рецесии, цените на парцелите са най-малко с 20% под пика си... т.е. под равнищата си от месец март!

" Против " - в случай че мислите да извършите това сега

Няма по какъв начин да си мислите за покупка на парцел, когато продавачите към момента живеят в една " измислена действителност ", която бе реалност единствено преди три месеца. Когато желаят за парцелите си цени, близки до най-високите от преди началото на рецесията и даже преди началото на рецесията от 2008-ма година.

Как да мислите за покупка на неподвижен парцел, при вести от сорта на " Cpeднaтa пpoдaжнa цeнa нa aпapтaмeнт в Coфия нaдминa €100 000 пpeз 2020-a ". Човек ще си намерения, че стопанската система цъфти и просперира, а не че е изправена пред едно от най-големите си провокации от последната финансова рецесия преди 12 години.

Всъщност, сходно забавяне при цените на парцелите е до известна степен разумно и се е следило в съвсем всички късни етапи на икономическите цикли. Като причина за него, можем да определим логиката на психиката на продавачите, които към момента отхвърлят да одобряват променената действителност. Освен това на пазара му би трябвало известно време, с цел да настрои някои променливи, които се движат " зад кривата ", като да вземем за пример понижаване на търсенето; усложнения при предприемачите; заледяване на финансирането на планове и така нататък

Сравнението с рецесията от 2008-ма година.

Цените на парцелите доближиха своите най-високи равнища през септември на 2008-ма година, когато банкрутира Lehman. Истината обаче е, че финансовите пазари започнаха със спада си надалеч преди този момент събитие, за което се приказва, че публично е сложило началото на рецесията.

Същото се случва и сега. Фондовите пазари изпревариха имотните и означиха мощно намаляване преди месец. Този интервал обаче, е прекомерно къс за надалеч по-слабо волатилния пазар на парцелите, да реагира с сходни темпове.

Поглеждайки към междинните продажни цени на парцелите, на база на данните на един от водещите уеб сайтове за недвижими парцели (imot.bg), виждаме че офертните цени на парцелите в София е при равнище от 1 113 евро за кв. м. към 03.03.2020-та година. Това е втория месец в границите на последните три месеца, при които се следи един тип " плато ", в което цената на парцелите е над 1 100 евро. Нещо следено и по време на пика на цените на парцелите през 2008-ма година.

Застъпниците на вложенията в недвижими парцели се облягат на обстоятелството, че те създават рентабилност в пъти по-висока от тази на депозитите. И това бе факт, най-малко в исторически проект. Но вложителите би трябвало да гледат в бъдеще, а не в " огледалото за назад виждане ". 

А бъдещето може да е обвързвано с рецесия, безработица и намаляване в цените на парцелите, както и равнищата на наемите. А при сходен сюжет, това би означавало, че в случай че си купите парцел по настоящите цени, а получавате бъдещи приходи при нови по-ниски равнища на наемите, то вие ще се радвате на по-ниска рентабилност най-малко за времето на по-ниските наеми.

Много е допустимо равнищата на наемите да реагират с по-агресивен спад, още преди понижението в цените на парцелите, тъй като този жанр разноски са първите, които усещат въздействието на спада на действителните приходи на популацията. Казано по различен метод - човек остава без приход и надлежно не може да си заплаща наема.

Тези които приказват за рентабилност от наем сега при равнища от към 5%, приказват за историческа рентабилност. Трябва да се замислите обаче, каква ще е бъдещата ви рентабилност?

Защо доходността е значима?

Защото когато мислите за парцелите като за инвестиция, доходността от наем е една от най-важните съставни елементи. И до момента в който финансовата облага, която ще се осъществя при възможното повишаване на парцела, е нещо нестабилно (подобно на вложенията в акции) и надали може да се предвижда сега, единственото несъмнено за вложителите е доходността от наеми. Но даже тази рентабилност сега не наподобява чак толкоз сигурна и ясна. Ето за какво идва и момента с изчакване за инвестицията в парцел.

Ипотечните заеми стопираха да поевтиняват (и най-вероятно ще продължат да поскъпват) и могат да станат доста недостъпни

Ипотечните заеми у нас са измежду най-скъпите в Европа. При това макар негативните лихви в еврозоната, чийто член България към момента не е. Лошата вест обаче е по други две посоки. Първо - ипотечните заеми стопираха да поевтиняват, наклонност през последните две години и наложена от рекордните по мярка депозити на популацията. Второ - отпущането им ще става съвсем толкоз мъчно, колкото и през 2008-2010-та година.

Спомням си какъв брой мъчно беше да се сдобиеш с заем по време и няколко години след рецесията. Да, парцелите бяха поевтинели доста. Но разследване на растежа на безработицата и компликациите за бизнеса, банките бяха извънредно селективни във връзка с подбора на своите кредитополучатели. И до момента в който тези времена могат и да не се помнят от по-младите читатели, добре е да имат едно мислено, че може и да вървим в тази тенденция. Първите признаци към този момент са налице, като банките стартират да стават извънредно селективни.

Имотите са добра отбрана на спестяванията против инфлация

Имотите са потвърдили в исторически проект, че са добра отбрана против инфлацията. И въпреки сега последната да не е опасност, ускоряването й рано или късно ще се случи. Особено, в случай че гледаме към невижданото отпечатване на пари от страна на централните банки.

В този ред на мисли, инвестицията в парцел, само че на вярната цена и в верния миг, може да е много положително дълготрайно решение за отбрана от евентуална инфлация.

Казано по различен метод – спестяванията ни, най-вероятно ще стартират да се обезценяват  времето, а парцелите са доста добър вид за отбрана, изключително за по-консервативните депозанти, със боязън от фондовите пазари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР