Българите не ходят на профилактични прегледи по ред причини. Първата

...
Българите не ходят на профилактични прегледи по ред причини. Първата
Коментари Харесай

Пламен Таушанов: НЗОК да насърчи профилактиката на българите

„ Българите не вървят на профилактични прегледи по ред аргументи. Първата съществена причина е, че до момента Здравната каса (НЗОК) не е основала осведомителна акция, която да провокира интереса на пациентите към тези профилактични прегледи, същото не са създали и общопрактикуващите лекари.

Това съобщи пред БГНЕС Пламен Таушанов, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП).

Таушанов разяснява, че здравната система до момента е насочена към това в лечебните заведение да се лекуват тежко заболелите пациенти, а не е обърната към доболничната помощ. „ Тази година занапред има нарастване, само че се чака пациентът тежко да заболее преди да го лекуваме “, уточни той.

Системата не работи, тъй като до момента въпреки, че има финансови наказания за неизвършени годишни профилактични прегледи, няма и тласъци за противоположното. Дори в този момент занапред се мисли да се усилят тласъци за общопрактикуващите лекари в НРД, в случай че над 40% или 60 % от пациентите се профилактират, само че значимият въпрос е какво ще се откри там и какво се случва по-късно “, акцентира Таушанов.

Информация за броя на пациентите, които са минали профилактични прегледи може да бъде открит в осведомителната система на НЗОК. По нейни данни все още това са 20-22%. „ Няма някаква цикличност в този развой. Българинът не се е ориентирал към своето здраве. Той счита, че доста от проучванията, които се вършат са незадоволителни или хората, които ги правят са неквалифицирани . Т.е. няма сигурност в тези проучвания “, уточни Таушанов.

През последните 3-4 години към 38% от пациентите са се явили на профилактичен обзор, отново по данни на НЗОК. “По наши сведения по-скоро някои от тях се правят теоретично, на хартия и действително не се правят и това е огромен проблем, тъй като прегледът на здравето не може да се прави теоретично “, безапелационен е той.

Таушанов разгласи, че идната седмица ще проведат среща с шефа на НЗОК, с цел да се обясни какво може действително да се направи от страна на касата. „ Проблемът е, че Министерство на здравеопазването не е стартирало към момента нужните стратегии за рак на белия дроб и други общозначими болести, а единствено се приказва, което не е добре, а в същото време, когато ние като пациентска организация желаеме да организираме такива акции не получаваме никаква поддръжка и средства от Министерство на здравеопазването по планове и стратегии “, изясни той.

По думите му има планувани 30 часа в просветителната система свързани със опазването на здравето, само че те се организират доста накратко в несъответствуваща среда.

„ Трябва да има систематична отговорност на държавната администрация - от министъра, шефа на НЗОК, лечебните заведения, до практикуващите лекари, които се занимават с този проблем и те да кажат действително какво им пречи да си правят работата, което касае стимулирането, глобите и в края на краищата да се промени наклонността “, прикани Пламен Таушанов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР