Българите консумират около 25 тона шоколад годишно, което прави по

...
Българите консумират около 25 тона шоколад годишно, което прави по
Коментари Харесай

Българите консумират по 3.5 кг шоколад годишно

Българите употребяват към 25 тона шоколад годишно, което прави по към 3.5 кг на човек у нас, демонстрират данни на Евростат за производството и потреблението на шоколад в страните на Европейски Съюз през 2017 година

Това прави дневна консумация на човек у нас към 20-50 грама, до момента в който в Европейски Съюз се пресмята сред 30 и 90 грама приблизително за европейците. Всеки европеец е консумирал приблизително по към 10 кг шоколад годишно, което е близо три пъти повече от междинното равнище у нас, регистрира Евростат.

Пазарът на шоколад у нас възлиза на към 350 млн. лв. годишно, а всеки пети потребител на сладкото прелъщение се намира в столицата. Дамите у нас на възраст 20-40 години са измежду най-страстните фенове на шоколадовите произведения.

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се лимитира до 5-6 типа, като те са ориентирани най-вече към междинния ценови клас и се създават от две или три интернационалните компании, профилирани в шоколадовия бизнес. Според специалисти относително слабото произвеждане на шоколад у нас от дребни частни компании се лимитира както заради относително ниската консумация на този артикул, по този начин и заради недостига на суровината какао, като този проблем визира и производството на шоколад и в международен мащаб.

През 2017 година Европейският съюз е създал към 4 млн. тона шоколад на стойност 18,3 милиарда евро. Сред държавите-членки Германия създава най-вече шоколад - 1,3 млн. тона, или 32% от общото произвеждане на шоколад в общността, следвана от Италия (0,7 млн. тона или 18%), Франция и Холандия (и двете по 0,4 млн. тона или 9% от общото произвеждане в ЕС).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР