Българите, които бяха задържани в Гърция, са туристи. Сред тях

...
Българите, които бяха задържани в Гърция, са туристи. Сред тях
Коментари Харесай

90-годишна е била сред задържаните българи в Гърция. Групата пътувала към лобното място на Гоце Делчев

Българите, които бяха арестувани в Гърция, са туристи. Сред тях е имало и 90-годишна жена. Сънародниците ни от Гоце Делчев са пътували проведено с бус. По разказите им са били спрени от цивилна кола, персоналните им документи били събрани, а по-късно под ескорт всички били отведени на 20 километра в град Серес. Там прекарали часове, без да получат пояснение какво е наложило тяхното отклоняване в полицейския сектор.

От Външното ни министерство обясниха, че гръцките правоохранителни органи не са показали съответни аргументи за подхванатите от тях дейности. А Генералното ни консулство е изискало информация на какво съображение са подхванати дейностите за възпрепятстване на българските жители от страна на управляващите в Гърция.

На 4 май сутринта група от 18 души от Гоце Делчев потегля към Гърция, с цел да посети лобното място на революционера. Близо до село Баница бусът им е спрян.

„ Изненада ни, че на отбивката от основния път, където се слиза за село Баница, имаше цивилни коли. Спират ни, надлежно се легитимират и споделиха: „ Не може да слезете надолу ”, споделя Богдан Ципуров пред Нова тв.

„ Нас ни стопираха на асфалтовия път и от там ни закараха на 20 км. Без документи, под ескорт – в полицията “, твърди Иван Калайджиев.

„ Нямаше някакъв тип разпит. Мен ме питаха по какъв начин се споделя майка ми ”, показва Ципуров.

В гръцкия полицейски сектор се озовава и 90-годишната Павлина Събкова. „ Много непристойно, доста тъжно и доста тъпо. Превърнаха ни в някакви нарушители. А ние горките имаме ли тип на нарушители? Нося букет от хризантеми ”, съобщи тя.

Част от хората са съумели да се свържат с консулската ни работа в Солун. Прекарали часове в районното, а отговор за какво са арестувани не получили. „ Много унизително. Аз им споделих на излизане „ Какви комшии сте? ”. И когато споделих „ Не може да сме в Европейски Съюз комшии и да се държите по този начин с нас ”, единият служител на реда отговори: ”Хайде, хайде. По-бързо на открито ”, споделя Смилянов.

Ципуров добавя: „ Повечето беше стресът от страна на групата. Впоследствие изтече някаква информация, не знам от къде пристигна, че това е било оповестено за военна зона ”.

По думите му никой не дал пояснение за какво са арестувани. „ Накрая споделиха – рутинна инспекция ”, показва Ципуров.

Не получили и формален документ, че са били в полицията. Външното ни министерство към момента няма публична информация от гръцките управляващи. „ Ние не желаеме нищо. Ние желаеме да се извинят. Да кажат, че са сбъркали ”, безапелационна е Павлина Събкова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР