Българите искат новите техники за производство на ГМО да бъдат

...
Българите искат новите техники за производство на ГМО да бъдат
Коментари Харесай

Българите искат строги регулации за новите техники за производство на ГМО

Българите желаят новите техники за произвеждане на ГМО да бъдат контролирани строго. Това демонстрират данните от национално представителното изследване на  " Маркет Линкс " по поръчка на екологично съдружие " За Земята ". Проучването е проведено през август т.г. измежду 1055 респонденти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според резултатите, над 71% от запитаните българи считат, че би трябвало да се запазят строгите регулации и да се ползват разпоредбите им и във връзка с новите геномни техники. Над 60 на 100 от запитаните са безапелационни в това си предпочитание, означават от " За земята ". Тези правила изискват осъществяването на оценка за сигурност, утвърждение преди допускане на развъждането на растения и животни, надзор при влагането им в храни и фуражи, обозначаването на наличието им върху етикетите на храните и проследяемост, разясняват от организацията.  16,5% от жителите не могат да дадат отговор на въпроса, а едвам към 12 на 100 считат, че не би трябвало да се ползват тези правила. 

Новите геномни техники, известни още като новите ГМО, са принадлежности на генното инженерство и се употребяват за смяна на генетичния материал на растения, животни и микроорганизми, в това число и за генетична терапия на хора, означават от организацията. В някои страни към този момент се отглеждат генетично редактирани растения. Учените и компаниите, произвеждащи семена и препарати за растителна отбрана настояват, че растенията, генно променени посредством тези техники, не са ГМО и са безвредни поради по-голямата точност и по-частичната смяна в гените. В същото време има редица проучвания, оповестени в научни списания, които демонстрират, че те могат да доведат до характерни опасности за здравето на хората и околната среда, означават от екологичното съдружие " За Земята ". 

В идващите месеци Европейският съюз ще би трябвало да реши по какъв начин да контролира тези артикули - като ГМО или по различен метод, като Европейската комисия предприе редица стъпки в посока дерегулация на новите ГМО, което не се приема добре от жители, фермери, биологични производители, огромни търговски вериги, редица учени и научни организации в Европейски Съюз, означават природозащитниците. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР