Българите имаме един голям проблем. Винаги чакаме някой да ни

...
Българите имаме един голям проблем. Винаги чакаме някой да ни
Коментари Харесай

Руси Чернев - дебютантът в политиката, който може да промени Пловдив

Българите имаме един огромен проблем. Винаги чакаме някой да ни оправи, а ние да гледаме в профил. Грешка в чипа, поради която Пловдив изтърпя куп некадърни управници. Повечето от тях още веднъж са на тепиха и на задаващите се локални избори. Те отново ще дават обещание, а мнозина ще им повярват и ще гласоподават. За да бъдат още веднъж разочаровани. Това може и да не се случи, в случай че пловдивчани чуят Руси Чернев, един напълно нов и доста друг състезател на политическата сцена. Той не дава обещание, а приканва. Казва „ ти можеш “ на всеки, който желае да направи Пловдив по-добър град за живеене. Но да постави изпитание смяната да се случи. Защото жителите би трябвало да имат думата за бъдещето на Пловдив, а не това да се взема решение по партийни седенки или сбирки на другарски бизнес кръгове. Нужен е обаче властник, който е наясно какви са проблемите на хората и може да ги направи съпричастни на градските каузи.
Прочетете още
Чернев знае по какъв начин, тъй като 10 години като основен редактор на " Марица " посочваше на локалните политици къде бъркат и какви са потребните ходове в най-трудните обстановки.

Заставаше с името си и против всички локални величия, станали синоними на корупция. В името на публичния интерес, за който на множеството пловдивски политици в никакъв случай не е пукало изключително.

На Руси обаче постоянно му е пукало. Може би тъй като не желае да го водят за носа. А и като кореняк пловдивчанин и татко на три деца държи те да живеят в един процъфтяващ град. Убеден е, че Пловдив може да бъде подобен, ако  корупцията не изяжда всички положителни хрумвания за бъдещето. 

Всъщност Руси върви по стъпките на основателя на " Марица " Христо Г. Данов, който бързо схваща, че в разкъсваната от партизански битки следосвобожденска България да бъдеш интелигентен наблюдател е безполезна задача. И прави показно на политиците, ставайки един от най-успешните кметове на Пловдив.

Чернев е добре квалифициран, упорит и предприемчив за дебютант в политиката. Знаят го и в централите на огромните партии. Затова се пробваха да го приберат под своето крило. Ама не стана. Руси има голям минус за този елементарен и бърз сюжет за политически напредък. Не го бива за партиен послушник, подготвен да козирува на началника постоянно и за всичко. И да стане следващата тухла в политическата стена на безличните (по " Пинк Флойд " ).

Не му е в чепатия темперамент. Има и прекомерно пай фитил за всяка неправда, безочливост и безсрамие. Особено на хората от властта. Чернев умее да бъде задоволително корав във значимите моменти.

Разбира се, да бъдеш прекомерно непосредствен и прям има цена. Имунизиран си против популизъм и губиш електорат. Истината обаче е, че единствено такива хора могат да създадат същинска смяна. Защото промените са като горчиво хапче и мъчителна незабавна интервенция. Никога не минават с фанфари, само че дават вероятност за години напред. А Пловдив от дълго време има потребност от кмет визионер с размаха на Божидар Здравков.

За дебютант Чернев има доста козове на политическата сцена. Той е войник с огромен дух и родолюбив заряд. Все отново бащината му къща е в Оборище, сърцето на Априлското въстание. Когато кани гостите си се майтапи, че ги чака в Четвърти революционен окръг. А там в никакъв случай не е имало покорна парадайса, а достойнството постоянно е била над всичко.

Руси има и шампионски хъс. Носи го още от началното учебно заведение, където е надбягвал самия Христо Стоичков. Чернев е от тези години знаят по какъв начин се печелят надпревари. " Тръгваш бързо и ускоряваш до финала ". Изглежда елементарно, само че единствено за тези, които го могат.

Сред плеядата от бъдещи олимпийски, международни и европейски първенци точно Руси е имал достойнството да бъде знаменосец на легендараното пловдивско Спортното учебното заведение. Понеже е бил първенец, а освен перспективен лекоатлет. Такъв е и в някогашната елитна гимназия " Лиляна Димитрова ", както и в Пловдивския университет, където още съжаляват, че са изпуснали толкоз скъп кадър лингвист.

Вероятно от него щеше да излезе и въодушевяващ преподавател, само че ориста реши да го опитва в още няколко специалности, с изключение на публицистиката. Това пък му донесе шанса да има неповторим обществен барометър. Да се среща и познава хора от всички равнища и специалности, от професори и мастити бизнесмени до редови бачкатори и житейски несретници. А това основава неповторим политически усет, с който малко на брой могат да се похвалят.

Руси е елементарен за другарство и връзка, тъй като е прям и непосредствен. Не е лустросан артикул на нароилите се модерни Магнаурски школи, които дават подготвени предписания за триумф и кариера. Постигнал е всичко самичък, малко по малко, без подкрепи или дарове от ориста.   

По-важното е, че постоянно и на всички места Чернев е водач. Човек, който може да развява знамето и да води другите. Рядка порода хора, изключително в политиката. Сега там господстват ибрикчиите, които са на първо място правилни, въпреки и некадърни. С неразбираеми хрумвания, само че ясни сметки за чакания кяр.  Въпросът е дали и докога желаеме да ги поносим. И дали на 29 октомври ще повторим старите неточности, докарвайки си нови несгоди. 

Дебютът на Чернев в политиката е огромен късмет, само че не за него, а за пловдивчани. Ако желаят да трансформират града и своя живот към по-добро. Защото той освен желае и може да бъде сполучлив управленец, само че и има куража да го направи, в случай че го караме по Хайтов.С оня пропуснат възрожденски дух, който изисква да дадеш за общото богатство, а не да взимаш. Руси го може.

Затова рецептата е лесна и ясна.

Гласувай, пловдивчанино! Ти можеш! С №46 на изборите за кмет и Общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР