Българите често пренебрегваме здравето си и го приемаме за даденост

...
Българите често пренебрегваме здравето си и го приемаме за даденост
Коментари Харесай

Прецизни ДНК тестове помагат за подобряване на лечението на онкологични и психиатрични заболявания

Българите постоянно подценяваме здравето си и го одобряваме за даденост и когато се утежни, започваме да търсим информация в интернет или различни способи за лекуване, заради съмнение в здравната система и неналичието на самостоятелен метод в диагностиката и лекуването. Този циничен кръг може да се преодолее посредством генетичните проби, които набират известност в България с помощта на компании, въвеждащи най-новите медицински решения в полза на пациента. На българския пазар се оферират одобрени в международен мащаб генетични проучвания в областта на пренаталното проследяване; проби за следене и оценка успеваемостта на терапия при онкологични и психиатрични болести съгласно самостоятелния профил на пациента. Тези изследвания  са извънредно потребни на лекарите, помагайки им да изберат най-подходящата терапия и да усъвършенстват лечебните схеми не на общо съображение, а по отношение на неповторимите генетични характерности на пациента. Доброто взаимоотношение сред пациент и доктор изисква вдишване на персонална отговорност за личното здраве, а от позиция на страната слагането на пациента в центъра на здравната грижа или „ пациент-центричност “.
Прочетете още
 

Какво значи пациентът да е в центъра на здравната грижа?

Отговорът е, че всеки е виновен за своето персонално здраве и тази отговорност не може да се дава напълно на здравните институции. Здравето ни е в директна взаимозависимост от персоналната здравна просветеност и изборите, които вършим когато търсим лекарска помощ. За да бъде чут гласът на пациента, цялата здравна грижа следва да бъде проведена не към потребностите на болничното заведение, лекарите и застрахователните компании, а съобразена главно с самостоятелните потребности и потребности. Това се назовава „ пациент-центричност “.

Раковите болести – по какъв начин генетичните проби оказват помощ за оценка на риска и прецизиране на лекуването?

Един от методите за реализиране на добра профилактика са генетичните проби за наследствена обремененост. Те са предопределени освен за пациенти, които действително са диагностицирани, само че и за такива, които влизат в една или друга рискова група, да вземем за пример във връзка с онкологични болести. Подобен тест е проучването OncoNext – то покрива всички гени, асоциирани с добре проучените наследствени ракови болести. Целта е да се предотврати развиването на ракови болести. Чрез теста пациентите ще схванат от какви типове рак са застрашени и ще могат да се изследвате овреме, да избягвате рисковите фактори или да одобряват превантивни лекарства. Също по този начин ще могат да получите, в случай че се наложи съответно и дейно лекуване съгласно самостоятелните особености на рака и техния организъм.

Предразположеност към генетични аномалии при деца

Известно е, че хромозомните генетичните аномалии могат да се открият още в най-ранен стадий на бременността посредством Пренатест, само че с изключение на него, за цялостно успокоение на бъдещите родители, съществува и пробата BabyNEXT. Това е генетичен тест, който проучва избрани унаследими положения, които могат да се проявят скоро след раждането или по-късно в детството. Обхваща доста по-широк диапазон от положения в съпоставяне със общоприетия скрининг за новородени, който в България се прави за три метаболитни болести. Тестът изследва до 220 гени за 222 положения. Той оказва помощ още от този ранен стадий да се разпознават болести, които могат да останат скрити и да бъдат регистрирани, едвам когато се появят признаците. При доста положения ранното предприемане на лечебни стъпки е от основно значение за попречване на затруднения, свързани с тях. В някои случаи, лекуване и смяна в хранителния режим едвам при демонстрация на признаците, могат да се окажат прекомерно закъснели. Включва разбор единствено на положения, които подлежат на лекуване и повлияване посредством лекарства, промени в хранителния режим и други лечения.

Приложение и при психиатричните болести

Психиатрията е второто направление след онкологията, в което персонализираната медицина набира огромна скорост. До наскоро психиатрите бяха единствените лекари експерти, които, за разлика от всички останали лекари, не разполагаха с биологично основан инструмент – тест или проучване, който да употребяват в практиката си. По тази причина нормално разчитаха на развой проба-грешка в назначението на лекуване. Същевременно статистиката сочи, че до 50% от пациентите не реагират добре на първите психиатрични лекарства, които одобряват. С развиването на модерната персонализирана психиатрия, тази парадигма се промени. Фармакогенетичният Genomind Professional PGx тест може да помогне за отбягване на процеса проба-грешка при назначението на лекуване и да съкрати пътя до възстановяване на положението на пациента. Тестват се към 130 медикамента, които са 97% от медикаментите, които покриват психиатричната процедура. Медикаментозното лекуване на прочувствени и психологични разстройства е дълъг развой, доста постоянно медикаментите се одобряват месеци и години наред, по тази причина е добре изборът им да е персонализиран за те да са оптимално ефикасни, щадящи  и оптимално дозирани.

Вашите гени за вашето здраве

Независимо от съответните потребности, съчетаването на постоянна профилактика, ранната диагностика и вярно подбраната терапия, е най-хубавата формула за възстановяване освен на самостоятелното здравословно положение, само че и на публичното такова - една от най-сигурните вложения в бъдещето.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР