Българинът поглежда телефона си по няколко пъти на час и

Българинът поглежда телефона си по няколко пъти на час и ...

С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме.


Българинът поглежда телефона си по няколко пъти на час и го носи със себе си навсякъде – дори в банята, кухнята, детската стая и даже понякога заспива с него.

Това сочи проучване сред притежателите на мобилни телефони в  Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Изследването е проведено от международната компания за проучвания IPSOS по поръчка на голяма фирма, производител на смартфони, пише БТА.

Данните показват, че 43 на сто от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на един час.

Типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72 на сто), да прави снимки (89 на сто), да влиза в социални мрежи (85 на сто).

Според резултатите 73 на сто от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. 26 на сто от хората използват устройството активно между 3 - 4 часа на ден.

Проучването показва още, че 18 на сто от потребителите влизат с телефона си в банята, 67 на сто в кухнята и 51 на сто в детската стая. (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни).

Според компанията, извършила проучването, 60 на сто от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, за проверка на социалните мрежи и за пращане на съобщения преди да си легнат.

55 на сто от участвалите в проучването българи правят всичко това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63 на сто от сънародниците ни да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7 на сто от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото.

Резултатите от изследването сочат, че 98 на сто от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Оказва се, че 48 на сто от отговорилите наши сънародници признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи, въпреки риска да закъснеят за работа.
По публикацията работи: Вера К. Александрова

Източник: dnes.bg