Българинът хапва средно по 3,5 литра сладолед годишно - доста

...
Българинът хапва средно по 3,5 литра сладолед годишно - доста
Коментари Харесай

Българинът яде по 3,5 литра сладолед на година

Българинът хапва приблизително по 3,5 литра сладолед годишно - много под междинната стойност за Европейски Съюз, която е 6 литра. Това демонстрират данни на Евростат за производството на сладкото прелъщение в съюза.

През предходната година у нас са се произвели към 26 млн. литра сладолед и по този индикатор се подрежда на 16-а позиция измежду страните в Европейски Съюз.

Българският пазар на лакомството надвишава 100 млн. лв.. Компаниите в бранша са над 20, само че единствено половината от тях образуват близо 90% от производството и продажбите. Водещите компании са разположени в София, Варна и Велико Търново.

Като цяло общото произвеждане на сладолед в Европейски Съюз доближава 3.2 милиарда литра, което значи, че един европеец употребява приблизително по 6 литра сладолед годишно, регистрира европейската статистика.

Германия е най-големият производител на сладолед в Европейски Съюз с годишно произвеждане от 517 млн. литра за 2017 година На второ място е Италия с 511 млн. литра, а на трето - Франция с 466 млн. литра. Испания, Англия и Полша също са измежду водачите в бранша.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР