Българин с дарение от 920 книги за българския Културно-информационен център

...
Българин с дарение от 920 книги за българския Културно-информационен център
Коментари Харесай

Република Северна Македония спря на границата дарение от 920 български книги

Българин с подаяние от 920 книги за българския Културно-информационен център в югозападната ни съседка не беше позволен да премине границата от македонските управляващи и беше върнат. Българската реакция - по предписание на външния ни министър Екатерина Захариева консул от посолството ни се опита да убеди управляващите да пропуснат дарението, само че в последна сметка - безрезултатно.

Дарението от 920 книги с " Български национални песни " на Братя Миладинови бяха арестувани по ред аргументи, дадени от управляващите в Скопие.

Граничните управляващи на Република Северна Македония първо са поискали книгите да минат митническа инспекция, а след това - да бъде получено позволение от външното и културното министерство в Скопие. В последна сметка на българина Виктор Стоянов беше отказано да влезе в страната даже и след интервенция на консул от посолството ни.

Случаят носи и своите странности. От Културно-информационния ни център обявиха, че те нямат и не са били известени за желанията на господин Стоянов да подписа контракт с тях и че си има процедура за такива дарения.

Заради случая Министерство на външните работи изпрати протестна нота до Външното министерство в Скопие, искайки пояснение за какво се постанова особено позволение за импорт на литература от страна членка на Европейски Съюз, което не е регламентирано на никое място и е неуместно да се случва през 2021 година в страна, която претендира да се причисли към Европейски Съюз. Външният министър Екатерина Захариева извика краткотрайно ръководещия посолството на Скопие у нас - да даде пояснение, а и с цел да бъде запитан, дали държавното управление на Зоран Заев стои зад клеветническа и очерняща акция против България, зад която стои финансиран от държавното управление в Скопие словенски институт.

По добросъседски Виктор Стоянов взема решение да подари 920 книги с " Български национални песни " на братя Миладинови на културния ни център в Скопие.

" А ние тази книга желаеме да я внесем, тъй като ползата към български книги в тази страна е голям. В Северна Македония ", споделя той.

Граничните управляващи на Скопие обаче стопират Виктор. Първо разпореждат книгите да минат митническа инспекция, а след това упорстват Виктор да вземе позволение от външното и културното министерство в Скопие. Всички разпоредби са устни.

" Оказа се неистина, всичко беше устно, 6 часа стоим на границата, идват служители на реда от Република Северна Македония и ни подлъгват. След малко ще се разберем, контрактувано е и прочие волеизявления ", добавя Виктор.

От Културния ни център в Скопие обявиха, че нямат контракт за подаяние с Виктор. Спирането на книги на границата обаче споделят - е спомен от една друга ера.

" Договор сред мен и господин Стоянов писмен няма подписан. Такива дарения не е имало на книги, само че по принцип, когато примерно сформира минават или нещо, постоянно има едно писмо, което е съпровождащо, примерно за принадлежности или нещо такова ", изяснява шефът на Културно-информационния център на България в Скопие Светлана Славова.

За да обясни случая, на границата идва консулът ни от Скопие по предписание на външния министър Екатерина Захариева. Но часове по-късно Виктор не беше позволен. Разказва, че постоянно изпращат книги през български пощи с другари.

" Стигнали сме до такава степен, че обособени лица, жители, които пътуват до Република Северна Македония, да внасят по 5-10 книги в колите си. Държава претендент член на Европейски Съюз до такава степен ли би трябвало да се стига, че да внасяме като партизани? ", пита той.

Преди Виктор да отпътува с книгите назад от Гюешево към София, Външното ни министерство извика краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония у нас, с цел да даде пояснение по случая. Също и да изясни стои ли съседката ни зад клеветническата акция против нас под авторството на тъй наречените Международен институт за близкоизточни и Балкански проучвания, основан в Словения.

От Министерството на външните работи обясниха, че: " със скандалния акт на управляващите на Република Северна Македония ще бъдат осведомени Европейската комисия и посолствата на страните членки на Европейския съюз в Скопие ".

Репортери: Александър Марков и Десислава Малинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР