Българи в различни точки на планетата ще закичват мартеници и

...
Българи в различни точки на планетата ще закичват мартеници и
Коментари Харесай

Баба Марта - празник на българите по света

Българи в разнообразни точки на планетата ще закичват мартеници и ще описват за традицията на чужденци на 1 март. Самите те ще си сложат обичайния червено-бял сувенир, ще си вършат селфи с него и ще качват фотосите в обществените мрежи. Тази нетрадиционна акция отвън границите на България подема Държавната организация за българите в чужбина. За нея тя е разгласила на електронната си страница апел до нашите сънародници, които живеят отвън рамките на страната.

„ България е най-древната страна в Европа, съхранила сполучливо през тестванията на хилядолетията своето име, просвета и еднаквост. Традицията още от предхристиянската ни просвета отбелязва възраждането на живота в Новата година на Първи март – единствения по рода си в целия свят най-български празник. Той датира още от времето на остаряла Велика България. В навечерието на най-българския празник ви призоваваме да си подадем ръка и преодолявайки дистанциите във времето и пространството, да продължим отколешната традиция, като подарим мартеници на най-близките ни и уважавани хора – за здраве, наслада, духовна непорочност, благодат и изобилие във всяко положително дело “ се показва в апела.

Предвижда се тъкмо в 12.00 часа локално време на 1 март, всеки българин да разгласява в обществените мрежи с хаштаг/hashtag: #BabaMarta фрагменти от закичването със признака на вярата и вярата, жизнеността и благоденствието. Целта е по този метод да се покаже на света, че българският дух е жив.

Идеята е персонално на ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев.

„ Години наред, още преди да заема този пост, съм се питал, кой е празникът на българите – единственият, който ги сплотява, само че и не се отбелязва на никое място другаде по света. Имаме 6-и септември, само че и 22-и септември, на който имаме официална самостоятелност на България. На 3 март честваме Освобождението, само че отново не е действително, а на хартия. Приемаме, че 24 май е най-българският празник, само че него към този момент го честват публично още в Русия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша. Оказва се, че 1 март – Баба Марта е същинският, чисто български празник, който се чества от епохи, за епохи и ще се чества в бъдещите епохи като типично наш, български “, споделя Петър Харалампиев. Затова той се спрял на него, с цел да сплоти по самобитен метод нашите сънародници по света, само че и да запознае чужденците с традициите ни. По думите му популяризирането на българския дух посредством типичния за нашата просвета и психика червено- бял сувенир тъкмо през 2018-а – годината на българското европредсдедателство.

„ Това е моментът, в който можем и би трябвало да създадем една извънредно позитивна акция за България, която посредством признака на Баба Марта ще бъде незабравима “, уверен е Петър Харалампиев.

За Баба Марта Държавната организация за българите в чужбина ще изпрати мартеници на наши сънародници в чужбина и етнически българи. Сувенирът, символизиращ здравето и дълголетието, и обезпечен от организацията, към този момент пътува за Съединени американски щати, Австралия, Украйна, Македония, Западните околности и редица други дестинации по света.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР