Българи са арестувани на летището Лутън в Лондон - такава

...
Българи са арестувани на летището Лутън в Лондон - такава
Коментари Харесай

И все пак задържаните българи на летище в Лондон се оказаха близки до Възраждане

Българи са задържани на летището " Лутън " в Лондон - такава " вест " създаде водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов от пленарната естрада в петък. Информацията му обаче се оказа със съмнителна меродавност. Оказа се, че става дума за инспекция на един пасажер от България, а той е обвързван с партията.

По време на парламентарния блицконтрол депутатът употребява опцията, с цел да търси пояснение от външния министър и вицепремиер Мария Габриел във връзка " зачестилите случаи на произвол от страна на непознати гранични служби към български жители ".

Костадинов описа сюжет, който по думите му се е разиграл предходната седмица на едно от летищата в английската столица. Според партийния водач български жители са били арестувани, откакто слезли от полета си от София, телефоните и компютрите им били иззети, а по-късно пасажерите са разпитвани от офицери на британските секрети служби за връзките им с Русия и Владимир Путин.

Депутатът се възмути, че хората са били проверявани за отношението им към Русия, питани са били дали са ходили там, както и дали са дали своят вот " за екстремистката съветска партия Възраждане ". Той обаче не даде никакви спомагателни детайлности, като по-късно самичък призна, че не разполага с задоволително информация по проблема. За външния министър Мария Габриел показаната история също беше оригиналност. Тя съобщи, че ще ревизира случилото се и ще беседва с посланика на Англия, с цел да обясни всички условия.

Новината, оповестена от Костадинов, се оказа от обява в обществените мрежи. Неин създател е Кристиян Мечев, който е прочут в онлайн средите със уеб страницата си " Българска Национална Медия ", в която разгласява отзиви и публикации с погрешни изказвания по редица тематики, в това число за войната в Украйна, която Русия води.

Разказаното в поста във Фейсбук се припокрива с версията на Костадинов, споделена от парламентарната естрада. Мечев твърди, че е разпитван за връзките му с Русия, " Възраждане " и даже за Доналд Тръмп, като е бил " арестуван " за близо 6 часа. Той даже разгласява и фотография от документа, който британските гранични управляващи са му издали, в който са разказани трите електронни устройства, които са му били конфискувани за инспекция.

В протокола ясно написа, че става въпрос за инспекция на Полицейската работа за битка с тероризма, обвързвана с сигурността.

" Полицейските чиновници играят основна роля в противодействието на терористичната опасност и имат пълномощията по Закона за тероризма да стопират, разпитват, претърсват и, в случай че е належащо, задържат хора, които влизат или напущат Англия ", се споделя в документа.

В него е обяснено, че той се употребява, с цел да се ревизира дали обещано лице би могло да е забъркано в тероризъм. Във всички случаи става въпрос за изцяло законна инспекция, която може да бъде осъществена от управляващите на страната по отношение на всеки. В изявлението си Костадинов приказва за арестувани български жители в мн. ч., а все още няма информация за други попаднали в такава обстановка.

Самият Мечев се подвизава в онлайн средите, като се счита, че е модератор на една от групите на " Възраждане " в Telegram с псевдоним " Мечока ". Преди време той се снабди и с журналистическа акредитация в Народното събрание по линия на уеб страницата, който поддържа - " Българска Национална Медия " (БНМ).

Мечев използваше новопридобитите си " журналистически " пълномощия в Народното събрание, с цел да предизвика намерено съперниците на " Възраждане " - като това бяха главно депутати на " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Малко се знае за самия него, защото персоналната му информация в обществените мрежи е скрита, само че е ясно, че е учил във Англия.

Проверката на летището " Лутън " не е първият проблем, който мъжът има с английските управляващи. През май той се " хвали " с уведомително писмо от Магистратски съд в Дерби, което го приканва да се яви по отношение на дело за негови расистки изявления в анонимния англоезичен уебсайт " 4chan ".

Костадинов употребява целия случай, с цел да внуши, че нещо неправилно се случва във Англия, като даже съпостави случката от летището в Лондон с делото против българите, упрекнати в съветски шпионаж. Той омаловажи правосъдния развой против обвинените, като иронично ги назова " висок клас шпиони чистачи ", тъй като те били работили като такива.

Става дума са трима българи - Орлин Русев, Кристин Иванова и Бисер Джамбазов, които са, делото е в ход, а те са под арест. За случая се разбра през лятото от репортаж на BBC, само че арестите са се случили още при започване на годината.

Един от обвинените - 45-годишният Орлин Русев, е имал връзка с Ян Марсалек - някогашен действен шеф на немската система за електронни заплащания Wirecard. Марсалек е търсен от Интерпол и се счита, че се укрива край Москва, откакто през 2020 година Wirecard банкрутира, а управлението ѝ бе подведено под отговорност за финансови измами в размер на към 2 милиарда евро.

43-годишният Марсалек е подозиран в директна връзка с съветската агентура през връзките си с австрийското разузнаване. Русия отхвърля да го съобщи на немската прокуратура.

Кой стои зад " Българска Национална Медия "?
Кой предизвика депутати в Народното събрание?
Кой е админът на телеграм групата на Възраждане?
Кой е уредникът на троловете на Копейкин?
Представям ви лицето Кристиян Мечев. 1/5
— FORZA ELENA GUNCHEVA (@elenaultras)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР