Българи с разказ от първо лице за торнадото в Чехия.Единият

...
Българи с разказ от първо лице за торнадото в Чехия.Единият
Коментари Харесай

Българи разказаха за ужаса в Чехия

Българи с роман от първо лице за торнадото в Чехия.

Единият от тях е доктор Борис Таблов. На път от Германия за България той и фамилията му стават инцидентни очевидци на стихията. Бедствието ги заварило на автомагистралата от Бърно за Братислава.

" Изведнъж притъмня доста съществено, стартира да вали ужасно мощен дъжд, същинска водна стена се изливаше, която се трансформира в градушка. Големината на ледените парчета беше като тенис топка ", споделя доктор Борис Таблов пред NOVA.

На автомагистралата вижда смачкани коли, извърнат тир и прекършени електрически стълбове от естественото злополучие.

" Това беше доста впечатляващо. Прегънати стълбове лежат в полето. И жиците, минаващи през пътя ", сподели доктор Таблов.

Като след война, по този начин наподобяват и обитаемоте места, наранени от торнадото. Макар и надалеч от случая, апокалиптичната панорама раздрусала и Цанка Касслова, която живее от 22 години в чешката столица.

" Първото усещане беше ужасяващо, нямам доверие на очите си, имам възприятието, че там е паднала бомба ", описа Цанка Касслова.

Торнадото поваля стотици къщи, хиляди остават без ток и заслон.

" Правят се палатки за хората, които са останали без покрив над главите си. За да им се помогне, се носи храна, носи се вода ", споделя още тя.

На дневен ред в този момент е въпросът по какъв начин ще бъдат възобновени провалите от стихията, споделя основният редактор на чешкия вестник " Лидове вести " Веселин Вачков.

" В момента животоспасяващите интервенции са прекъснати и по-скоро тематиката са материалните вреди. Възобновяването на главните функционалности на потърпевшите 7-8 дребни градчета и селца, огромната тематика ще бъде от кое място ще дойдат средства  и по какъв начин ще се възобнови естественият живот по тези обитаеми места ", изясни Вачков.

От Министерството на външните работи оповестиха, че няма потърпевши българи след торнадото, а дипломатическата ни задача продължава да следи обстановката и е в подготвеност да окаже помощ при нужда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР