Българи, които живеят в германския град Мюнстер, разказаха пред Нова

...
Българи, които живеят в германския град Мюнстер, разказаха пред Нова
Коментари Харесай

Разкази на българи в Мюнстер след инцидента

Българи, които живеят в немския град Мюнстер, описаха пред Нова телевизия за следствието на офанзивата с ван против ресторант през вчерашния ден и обстановката в града по-късно.
Ван се вряза в масите на известно заведение в центъра на града в събота следобяд. Трима души починаха, измежду които и водачът, който се простреля.
Над 20 души са ранени, като положението на шестима от тях е тежко. Няма данни за потърпевши българи.
Полицията работи по няколко версии, случаят се преглежда като съзнателно нахлуване, само че се изключва версията за терористичен акт. Вчера министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия удостовери, че водачът на вана е немец, а медии означиха, че той е с психологични отклонения и преди време е правил опит за самоубийство.
След като ванът се вряза в заведението навън, центърът на Мюнстер беше отцепен поради огромна полицейска акция.
Българката Пенка Влъчкова, която живее в Мюнстер, описа, че със фамилията си обмисляли да седнат в заведението, където нападателят се врязал с вана си малко по-късно.
„ Нещо от вътрешната страна ми подсказваше, че би трябвало да продължим напред”, сподели тя. „ 200 метра повървяхме и чухме блъсканица. Разхвърчаха се коли за спешна помощ, пожарна, полиция. Започнаха да отделят региона. Имаше доста тежковъоръжени служители на реда. Над нас летяха два хеликоптера, единият от които застана на място и остана по този начин повече от час и половина, снимайки ежесекундно мястото на престъплението”, споделя Пенка.
„ Буквално няколко минути преди този момент видяхме хората – радостни, радостни, със фамилиите си”, добавя тя.
Българката сподели, че през вчерашния ден улиците на града са били затворени и е имало доста непоколебим полицейски надзор. Според нея до 2 през нощта е имало хора в централните елементи на града, които не са били допускани до домовете си.
Иво Кънчев, който живее в Мюнстер от 2001-ва година, сподели, че съгласно немските медии като „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” причинителят не е бил родом от града, само че дълго живеел в него.
„ Жертвите са разпознати – мъж и жена, които най-вероятно са били посетители на града”, съобщи Кънчев. Той добави, че полицията работи по всички версии. В първия час след случая се е работело по версията, че може да става въпрос за терористичен акт, а в града са били осъществявани арести и инспекции.
„ Тази вечер се чака министър-президентът на региона, дружно с федералния министър на вътрешните работи да дойдат в Мюнстер”, сподели той.
Анализаторът на процесите в Германия Мария Стоянова съобщи, че сходен случай с психологично болен не се случва за пръв път в страната.
„ За страдание това не е първият сходен случай и не за пръв път лице, което желае или е в положение на амок и желае да направи самоубийство, се насочва към група от хора. Това се случи преди години по време на едно от международните шампионати по футбол”, означи анализаторът. Тогава за благополучие не е имало жертви.
„ Случаят наподобява на този със злокобната разлика, че има двама починали и 20 ранени”, сподели тя.
„ Нормално е, защото в последните няколко години сме очевидци на опити от терористи, да се пробват да употребяват товарни коли като оръжие”, сподели тя и добави, че заради това е разбираем фактът, че първичната реакция на вчерашния случай е, че това може да е атентат.
„ Сега по-скоро от тази заран се прокрадват версии, свързани с присъединяване на самоубилия се причинител в дясно екстремистката сцена”, съобщи тя.
„ Другият вид е обвързван със самоубиец”, сподели Стоянова, наблягайки, че може да става въпрос за така наречен „ разширено самоубийство ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР