Балетната трупа на Пловдивската опера ще представи последния си хитов

...
Балетната трупа на Пловдивската опера ще представи последния си хитов
Коментари Харесай

Ана Каренина танцува в НДК с послание за мир

Балетната натрупа на Пловдивската опера ще показа последния си хитов театър „ Ана Каренина “ в зала 1 на НДК. „ Ана Каренина ” на световноизвестния хореограф и режисьор Лео Муич по музика на Чайковски и по романа на Лев Толстой за първи път бе показан в България през юни. Той бе показан в Античния спектакъл в Пловдив в границите на фестивала Opera Open 2022. 

„ С времето положителните спектакли стават все по-добри. Артистите влизат по-дълбоко в функциите си, по-уверени са, по-свободно показват страстите си, партнирането в екипа става по-органично. Това се случи и с нашата режисура на „ Ана Каренина “. Така Мариана Крънчева - началник на Балетната натрупа на Опера-Пловдив, разяснява идната софийска премиера на спектакъла „ Ана Каренина “, с която на 14 декември ще бъде открит Новогодишният музикален фестивал в Националния замък на културата.



Тогава на сцената ще се изяви цялостният състав на оркестъра на Държавна опера – Пловдив с диригент Диан Чобанов и звездната цигуларка Лия Петрова. Балетната версия на една от най-популярните любовни истории е със специфичното присъединяване на Марта Петкова в ролята на Ана Каренина и Николай Хаджитанев - в облика на Вронски. И двамта са министър председател солисти на Софийска опера и балет. В спектакъла взе участие и Гилерме Алвеш - министър председател солист на балета на Хърватския национален спектакъл.



„ В трупата ни има танцьори от 8 националности. Всички те са избрали България и Пловдив за собствен креативен дом. Мисля, че това е благосъстояние за този град ”, сподели Мариана Крънчева.

Любимият на генерации разказ на Толстой „ Ана Каренина ” е преразказан посредством изразните средства на неокласическия балет и музиката на Чайковски - елементи от Симфонии №5 и №6 и Концерт за цигулка и оркестър.



„ Харесвам този жанр на хореография и постановка - с изтънчена неокласична хармония, динамична многопластова визия, ярка експресия на картините и прочувствен заряд. Мисля, че цялостното звучене на спектакъла кореспондира съответно на усещанията на актуалния човек. Балетът на Опера-Пловдив се оправи извънредно добре в този
план ”, показа Мариана Крънчева.



Балетната версия на една от най-популярните любовни истории, писани в миналото, е сложена с голям триумф от Лео Муич в Хърватския народен спектакъл в Загреб и в Македонската опера и балет в Скопие преди премиерата в Опера Пловдив. 



„ Спектакълът „ Ана Каренина “ се трансформира в нещо като попкултура, толкоз е посещаван от публиката. В същото време става въпрос за творба, която идва от страна, изолирана от политическата карта на света. Аз обаче считам, че Толстой и Чайковски са международни. За мен е немислимо да се разрушава международното културно завещание поради политиката.

Избрал съм позицията да не бъда жертва на политиката, а да бъда над нея. И това е най-голямото обръщение за мир ", споделя Лео Муич за своя театър.

Снимки: Александър Богдан Томпсън

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР