Балетът на Държавната опера в Стара Загора открива сезона си

...
Балетът на Държавната опера в Стара Загора открива сезона си
Коментари Харесай

Балетът на старозагорската опера открива сезона със Сънят на Пилат

Балетът на Държавната опера в Стара Загора открива сезона си в НДК със международната премиера на спектакъла " Сънят на Пилат ". Музиката, въодушевена от романа на Булгаков " Майстора и Маргарита ", е основана от Стефан Димитров, а хореографията е на изключителния Василий Медведев.

Преди четири години Стефан Димитров усеща нужда да облече в музика възхищението си към романа " Майстора и Маргарита " и по този начин се ражда " Сънят на Пилат ". Творбата му щеше да остане единствено върху нотния лист, в случай че въображението на хореографа Василий Медведев не ѝ беше вдъхнало театрален живот.

" Ето, аз съм в колата, с която идват Воланд, Хела и Котарака, и аз дойдох в София. Ще има премиера на балетът " Сънят на Пилат ", който ние дълго подготвяхме, и мога да кажа, че съм един благополучен човек, тъй като съм доста удовлетворен от резултата. Свършихме огромна работа и музикална, и литературна и с артистите, и с художниците и мисля, че получихме това, което ни се искаше ", показа хореографът.

Всичко потегля от една музикална тематика, тематиката на Исус, а цялата творба на Стефан Димитров е пропита от възхищението му към съветската музикална традиция.

" Аз доста одобрявам Прокофиев, одобрявам Шостакович, одобрявам тези съветски композитори, може би по този начин някак си сякаш звучи и хорът, който съм поставил, макар, че пее на латински, звучат малко славянски, да мисля, че по този начин звучат ", изясни композиторът.

" Сънят на Пилат " излиза отвън строгата рамка на балетния театър, с цел да се трансформира в огромно образно представление, което да грабне интереса на актуалния фен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР