Балетът Ана Каренина се връща след осем години на сцената

...
Балетът Ана Каренина се връща след осем години на сцената
Коментари Харесай

Балетът Ана Каренина“ отново се връща на сцената на Софийската опера

Балетът " Ана Каренина " се връща след осем години на сцената на Софийската опера, напомни през днешния ден шефът на операта акад. Пламен Карталов на среща с медиите. Той заяви, че е купено ново покритие за пода на сцената, когато там се показват балетни спектакли.

Лео Муич репетира с балета на Софийската опера „ Ана Каренина “. Той слага свои хореографии по целия свят. През лятото Муич сложи своята версия на „ Ана Каренина “ в Пловдивската опера и спектакълът беше показан на открита сцена на Античния спектакъл, както и на Новогодишния музикален фестивал в зала 1 на НДК. Сега впечатляващата хореография се развива на сцената и на Софийска опера и балет.

За първата си среща с балета на Софийската опера Муич прави нова редакция на „ Ана Каренина “ с промени в хореографията, както и в осветлението на спектакъла. Според него „ Ана Каренина “ ще е един тотално нов, съвременен балетен театър.



Според хореографа в спектакъла има доста герои, само че в него няма второстепенни лица. В балета си дават среща две велики произведения – музиката на Чайковски и романа на Лев Толстой „ Ана Каренина “. За 1 час и 45 минути Лео Муич разкрива дълбоката драма на една жена от висшето общество, талантлива с духовна дълбочина и хубост, която се бори за своята самостоятелност и достолепие. Ана се пробва да се пребори с греховното си възприятие към Вронски, само че то се оказва по-силно от нея.



В момента в балета има голяма битка за функции, което е ужасно - тъй като има доста сериозна конкурентна среда, показа Марта Петкова във връзка идната премиера на " Ана Каренина ". Петкова е живописен началник на балета на Софийската опера, на нея е поверена и ролята на Каренина.

" Беше доста значимо трупата да работи с човек като Лео Муич. Аз бях зашеметена и шокирана от моята първа среща с него. Работила съм на всички места по света, в доста влиятелни театри. Но подобен вид работа, каквато той дава, не съм срещала. Мога да кажа, че трупата ужасно доста го обикна - същински. Той извънредно търпеливо работи с всеки един от нашите актьори. Не излиза от залата от 11 до 8 вечерта. Така че за мен това беше доста сполучлив ход - трупата да се срещне с него и да увеличи качеството си на работа ", показа примабалерината, която за повторно влиза в ролята на Ана Каренина.



" Трябва да вземем поради времето, в което е писана " Ана Ккаренина ", втората част на 19-и век, когато се случват доста нововъведения. В годината на написването на книгата излиза първият филм. Случват се и доста други открития, открит е Помпей. Аз съм въодушевен от една стая, която се намира в Зимния замък, в същия интервал, в който се развива действието на Ана Каренина ", сподели сценографът Цвийета Шуин.



" Това, което ме въодушеви, е, че в действителност античните монументи не са били бели, а много цветни. Също по този начин, беше значимо да преценява кои цветове би трябвало да се употребяват по този начин, че декорът да не краде вниманието от артистите. Така се получи при мен - първо върша изследване, а по-късно - декорите за сцената. За избрана история която се случва в избран откъслек от време ", сподели още той.



Лео Муич приключва балетното учебно заведение в Белград и школата на Морис Бежар в Лозана. След сполучлива балетна кариера на европейски и международни подиуми, интернационално приетият балетен актьор се посвещава на хореографията. Той слага балетни творби, за които постоянно написа либрета и сортира музика. Представя забавен актуален жанр, който сполучливо съчетава съвременни, типичен и неокласически детайли.

Като вълнуващ създател, Лео Муич е канен да слага свои произведения за редица балетни трупи в най-реномираните театри и учебни заведения в Европа. Сред тях са Берлинския държавен балет, Словенския народен спектакъл в Марибор, Любляна, Танцовата академия в Цюрих, Холандския народен балет в Амстердам, Балета на Парижката опера (соло за Орели Дюпон), Фридрихщат Паласт в Берлин, Хърватски народен балет Загреб, Сплит, Риека, Аугсбург, Рига, Токио Сити балет и редица други подиуми.



В последните години хореографът се обръща към трагични сюжети, въодушевен от великите литературни произведения. Поставя „ Великият Гетсби “, „ Господа Глембайеви “, „ Орфей “, „ Шехеразада “, „ Опасни връзки “, „ Сън в лятна нощ “, „ Ана Каренина “, „ Гордост и предубеждения “.

Шест премиерни представления ще има " Ана Каренина " в Софийската опера и балет. Първото е на 27 януари, а идващите - на 28 и 29 януари, както и на 2, 3 и 4 февруари.

В основните функции са примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова, министър председател солистите Никола Хаджитанев, Цецо Иванов и Емил Йорданов. В спектакъла ще звучи цигулката на Стоимен Пеев от " София квартет ", гласовете на Александрина Стоянова Андреева и Виолета Радомирска. Оркестърът на Софийската опера и балет е под диригентството на Андрей Галанов.



Проектът е подсилен и от Столична община, подсети зам.-кметът по просвета Мирослав Боршош, а шефът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов планува и посещение в Болшой спектакъл.

Акценти в афиша на Софийска опера в идващите месеци са оперите „ Фиделио “, „ Севилският бръснар “, отбелязването на 150-годишнината на Фьодор Шаляпин и 100-годишнината на Мария Калас, Вагнеров фестивал със 7 спектакъла и първа режисура на операта „ Медея “ на Керубини, която ще бъде показана на Белоградчишките скали в границите на фестивала „ Опера на върховете “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР