Балчик. Ще подкрепя идеята на директорите на училищата по изкуствата

...
Балчик. Ще подкрепя идеята на директорите на училищата по изкуствата
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: Министерството на културата ще подкрепи фонд за майсторски класове с големи български артисти в училищата по изкуствата

Балчик. Ще поддържа концепцията на шефовете на учебните заведения по изкуствата Министерството на културата да сътвори фонд, посредством който да се подкрепят планове, под формата на майсторски класове, в които огромни български актьори и звезди да предават опита си на учениците. Това сподели министърът на културата Боил Банов в Държавен културен институт " Двореца " в Балчик, след среща с шефове на учебните заведения по изкуствата, които действат под управлението на министерството, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . " Чрез нормативната база и планове ще дадем явен сигнал, че имаме предпочитание да повишим качеството на образованието и, че тези имена имат място да образоват нашите деца ", изясни министърът. Той уточни, че на срещата е взето и друго значимо решение. Всички шефове поемат отговорност по този начин да пригодят стратегиите си, че когато бележит създател изяви предпочитание да преподава в учебно заведение, фокусът да е върху неговите качества, биография и опциите да се вземе оптималното от него, тъй като учениците заслужават това.
Министър Банов добави, че не инцидентно Министерството получава запитвания за това по какъв начин се основават създатели в българските учебни заведения по изкуствата, които са на доста високо международно равнище. Министърът призна, че тематиката на срещата през днешния ден е била предизвикана от случая с оперната прима Дарина Такова, който притегли публичното внимание преди месеци. Според него българските учебни заведения би трябвало да улеснят достъпа на огромни създатели до класните стаи и изясни, че разпоредбите за наемане на такива изтъкнати преподаватели се създават от самите образователни заведения. Нормативната база е идентична за всички, само че всеки шеф изготвя разпоредбите самостоятелно, уточни той. " В прерогативите на самите шефове е да трансформират разпоредбите, а не да чакат от създателя изява по време на кандидатстването ", сподели той. Според него точно казусът с Дарина Такова е отключил този диалог, защото това е доста рядка догадка - човек от такова равнище да се върне да преподава в учебно заведение. " Почти не сме имали такива случаи до момента. Трябва да търсим този капацитет и да го използваме. Този индивидуален случай ни насърчи да търсим такива хора, само че и да приспособим нашите правила. Важно е какви качества имат тези създатели да бъдат педагози, да поддържат връзка с деца. А до момента в нашите учебни заведения разпоредбите са били такива в желанието за перфекционизъм. Но пък в това предпочитание станахме доста взискателни. Затова взехме решение да уточняваме разпоредбите и да не третираме по този метод качествени хора, които имат предпочитание да преподават ", сподели още министър Банов.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР