Бълбукащи рифове са регистрирани за пръв път в акваторията на

...
Бълбукащи рифове са регистрирани за пръв път в акваторията на
Коментари Харесай

Бълбукащи рифове са регистрирани от учените за пръв път в акваторията на Черно море в района на Зеленка, плажът при Ропотамо и Аладжа банка

Бълбукащи рифове са регистрирани за пръв път в акваторията на Черно море в региона на Зеленка, плажът при Ропотамо и Аладжа банка. Това са част от откритията, направени от екипа от учени работещ по плана „ НАТУРА 2000 в Черно море “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “ и изпълняван от сдружението „ Понтус Индаго “.  

Борис Каракушев, шеф на сдружението реализатор, изясни пред Българска телеграфна агенция, че въпросните бълбукащи рифове са част от научна запаса, т.е. местообитания, за които учените допускат, че би трябвало да са налични, само че никой до момента не ги е открил. 

Той изясни, че планът е значим, с цел да бъдат картирани типовете и местообитанията в българската акватория, с цел да се оцени достатъчността на мрежата на НАТУРА и това дали избраните зони, дават отговор на разпространяването на типовете. Той установи, че като цяло има закъснение на всички страни членки в морската част на НАТУРА 2000.

Тези типове и местообитания са част от директивата за местообитанията, която е транспонирана в Закона за биологичното многообразие, изясни Каракушев. 

Оценката на разпространяването на другите подвидове за местообитанията дава опция да се реши кои са тези с консервационна значителност и къде България да насочва напъните си за поддържане и възобновяване на тези местообитания. 

Така да вземем за пример наоколо до Сарафово е открита зона с присъщи морски треви и ще бъде направено предложение за смяна на границата. 

Заместник-министър Петър Димитров съобщи при започване на конференцията, че осъществяването на плана от изключителна значимост за Министерството на околната среда и водите (МОСВ), защото резултатите от него са от значително значение за политиката по отбрана на природата и са директно свързани с осъществяването на отговорностите на страната, произлизащи от наредбите на директивата за местообитанията на Европейски Съюз. Проектът се реализира с финансирането на Европейския фонд за районно развиване 2014-2020 година Основната цел на плана е довеждане докрай на плана НАТУРА 2000 в морска среда в сходство с условията на директивата за местообитанията и слагане на основите на мониторинг по директивата за местообитанията – рамкодиректива за водите и рамкодиректива за морските тактики.

Съгласно рекомендациите на Европейска комисия предмет на изследване са седем вида крайбрежни морски местообитания, два типа китоподобни бозайници и два типа риба. Това са видове местообитания и типове, за които страната ни има обвързване да дефинира морски предпазени зони. В рамките на плана бяха показани целенасочени изследвания и разбори за справедлива оценка на положението на целевите типове и видове естествени местообитания, съгласно признатите от Европейска комисия критерии. Обследвани и картирани са всички морски пространства в рамките на предпазените зони за местообитанията, сподели Петър Димитров. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР