Баку вероятно ще е домакин на конференцията за климата на

...
Баку вероятно ще е домакин на конференцията за климата на
Коментари Харесай

Азербайджан все пак вероятно ще домакинства COP29

Баку евентуално ще е хазаин на конференцията за климата на Организация на обединените нации през идната година, откакто беше контрактувано известно позволение на разногласието му със прилежаща Армения. Двете страни се блокираха взаимно за семейството на COP29, който през 2024 година по проект би трябвало да се организира в страна от района на Източна Европа. По време на актуалната конференция COP28 в Дубай обаче водачите на двете страни организираха диалози и се споразумяха, че Азербайджан ще освободи 32-ма арменски военнослужещи, хванати след войната през 2020 година в Нагорни Карабах, до момента в който Армения ще освободи в подмяна двама азербайджански военнослужещи. Като част от договарянията Армения съобщи, че ще се откаже от конкурентната си кандидатура за хазаин на COP29 и вместо това ще поддържа Азербайджан за семейството на двуседмичното събитие в Баку. Окончателното решение ще бъде оповестено в края на конференцията, която продължава до 12 декември, само че към този момент наподобява, че точно Баку ще семейства COP29.

Така обстановката става забавна: това ще е трета поредна климатична конференция, която се организира в петролна страна - след Египет през 2022 година и Дубай в този момент, като и се отличава с рекорден брой представители и лобисти на страни и компании, които развиват промишлеността с изкопаеми горива .

Какво се случи до момента на COP28 в Дубай може да прочетете в долните два линка.

Реклама
Въпросът кой ще бъде хазаин на COP29 стигна до задънена улица поради войната в Украйна. Следващата среща на върха би трябвало да се семейства от източноевропейска страна според разпоредбите на ротационното председателство, несъмнено от 198-членния секретариат на Организация на обединените нации по изменението на климата. Всички страни в района би трябвало да се спогодят за домакина. България също беше измежду претендентите, само че Русия сподели, че ще блокира всяка кандидатура на страна от Европейския съюз, която поддържа Украйна. Така вариантите се сведоха до няколко страни - Армения, Азербайджан, Сърбия и Черна гора. A в последния миг на договарянията в Дубай в този момент Молдова също е обмисляла да се кандидатира за ръководител на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата следващата година. Неофициално и Сърбия също е обмисляла да се кандидатира.

Всъщност до последния миг България имаше очаквания, че. Така страната ни щеше да има късмет да съдомакинства събития от форума следващата година макар съветската обсада. Ако сделката сред Ереван и Баку се резервира до края на конференцията, България ще отдръпна кандидатурата си.

На COP28 в Дубай страната ни, финансови институции, общини, неправителствени организации и научни начинания.
Свързани публикации COP28: Най-важното следва 7 декември 2023, 16:12 Iberdrola и Masdar ще влагат 15 милиарда евро в зелена сила 7 декември 2023, 09:47 Над 20 страни дадоха обещание да утроят нуклеарния си потенциал, с цел да понижат изкопаемите горива 6 декември 2023, 11:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР